Foto: N.N.

Posljednjih godina sve popularniji širom svijeta, koncept smanjenja štete predstavlja srednji put za sve koji iako svjesni rizika koji određeno ponašanje nosi nisu spremni u potpunosti ga se odreći. Ovaj princip ima za cilj prevenirati ili umanjiti negativne posljedice određenog rizičnog ponašanja.

Prekomjerni unos kuhinjske soli
 
Prekomjeran unos kuhinjske soli nosi povećani rizik od moždanog udara, srčano žilnih bolesti, hronične bubrežne bolesti, osteoporoze, itd. Ljudski organizam genski je prilagođen za značajno manji unos kuhinjske soli, ali znatno veći unos kalija nego što je to danas. Kao manje štetnu alternativu nauka nam je podarila zamjenske soli s manjim udjelom natrija i većim udjelom kalija.
 
Pušenje
 
Svi smo svjesni rizika konzumiranja cigareta za zdravlje, te da pušenje šteti kako nama tako i osobama oko nas. Duhanski dim koji se oslobađa kada se cigareta zapali sadrži više od šest hiljada tvari, uključujući oko 100 štetnih i potencijalno štetnih, i glavni je uzročnik oboljenja povezanih s pušenjem. Za sve odrasle pušače koji nisu spremni da se u potpunosti odreknu duhana i nikotina, razvijene su manje štetne alternative koje ne emituju duhanski dim. Riječ je o bezdimnim alternativama, koje zagrijavaju duhan, te emituju do 95% manje štetnih tvari u odnosu na dim cigarete. Iako nisu bez rizika, ove alternative ipak predstavljaju mnogo bolji izbor od cigareta za odrasle pušače koji bi inače nastavili pušiti.
 
Sunčanje
 
Rizici izlaganja suncu dobro su poznati. Mogu prouzročiti različita oboljenja kože, ozbiljne opekotine, i ubrzati toliko neželjeno starenje kože. No, užitak upijanja sunčevih zraka na planini ili sunčanja na plaži čini nas voljnim preuzeti rizik. I dok je najsigurnija opcija izbjegavati izlaganje direktnim sunčevim zrakama, postoji mnogo naaučno potkrijepljenih inovacija koje nam pomažu smanjiti rizik od izlaganja suncu. Na primjer, javne zdravstvene institucije su učinile dostupnim informacije kako nošenje sunčanih naočala sa UV-A i UV-B zaštitom i korištenje širokog spektra krema sa zaštitnim faktorom uspješno štiti od štetnih sunčevih zraka.
 
Saobraćaj
 
Svako od nas se kada sjedne za volan, na motor, ili romobil, izlaže određenom riziku, bilo da je u pitanju trenutak vlastite nepažnje ili neodgovornost drugih. Ipak, to što je u pitanju potencijalno rizična aktivnost, ne znači da ćemo je izbjegavati. Naučnici kontinuirano rade na smanjenju stopa povreda i smrtnosti od različitih nezgoda u saobraćaju, pa tako danas ne postoji vozilo bez sigurnosnog pojasa, zračnih jastuka, niti može izaći “s trake” ako ne prođe najstrože sigurnosne testove. I najpažljivija vožnja bicikla nosi određene rizike. Vremenske prilike, druga vozila, ili mehanički problemi se ne mogu izbjeći, koliko god oprezni bili. Biciklistička kaciga nam omogućava da i dalje uživamo u svom hobiju, ali smanjuje mogućnost i ozbiljnost povreda.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )