Foto: GRAD DOBOJ

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić uručili su u Doboju ključeve 13 stanova za mlade bračne parove, koji su ispunili kriterijume za sufinansiranje stanova po trećem javnom pozivu.

Naime, Grad Doboj, na skupštinskoj sjednici u septembru prošle godine, usvojio je odluku o sufinansiranju stambenih jedinica za mlade bračne parove po dva modela.

Prema jednom modelu Grad finansira 70% vrijednosti nekretnine, a supružnici 30%, dok prema drugom modelu supružnici biraju lokaciju stana i finansiraju 51% nekretnine, a grad 49%. Ono što obavezuje supružnike jeste da u narednih 20 godina ne mijenjaju mjesto prebivališta odnosno ne napuštaju Doboj.

Gradonačelnik Doboja zahvalio se predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku i institucijama Republike Srpske za podršku u realizaciji ovog projekta.

– Raduje me da već imamo i prinove… Jedna supruga nije tu, nego je u porodilištu; to je gospođa Sanja Simić. Želim da im čestitam od srca i da požure da donesu treći rodni list, da se grad jednostavno izbriše iz vlasništva njihovih stanova, da proširuju svoje porodice – poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Marija i Aleksandar Ristić su mladi bračni par, zdravstveni radnici, koji su odlučili da se vrate iz inostranstva i život nastave u Doboju, te kupe stan čiju će skoro polovinu sufinansirati grad.

– Slušajući druge putem društvenih mreža našu sreću smo potražili van granica naše zemlje, u Minhenu. Radili smo do 12 sati, bez vremena za sebe. Kada smo vidjeli prvu dodjelu ključeva odlučili smo da se vratimo kući, u svoj rodni kraj. I evo, izabrali smo model jedan, imamo krov nad glavom, zaposleni smo – rekla je Marija Ristić.

Vlasnici

Za drugi model finansiranja odlučili su se Dragana i Dario Gavrić, koji će izdvojiti 30 procenata vrijednosti nekretnine, a 70 procenata će biti obezbijeđeno iz gradskog budžeta.

– Sigurno bi mnogo, mnogo godina trajala sama štednja i kupovina, jer suština i ovog jeste da se plati 30 procenata nekretnine, što je velika olakšavajaća okolnost za mlade bračne parove, za mlade ljude uopšteno – smatra Dario Gavrić.

I njemu je poznato da rođenjem trećeg djeteta supružnici postaju potpuni vlasnici stana.

– Za onog ko zasniva svoju porodicu obezbijediti krov nad glavom je izuzetno važna stvar i to je neka od prvih pretpostavki. Srećna sam što je lokalna administracija Doboja prepoznala to, i što su zajedno sa srpskim članom Predsjedništva i sa institucijama na republičkom nivou uspjeli da realizuju projekat – rekla je Željka Cvijanović, predsjednica RS, te poželjela sreću mladim bračnim parovima.

Natalitet

Podsjećamo da je, nakon odluke o dodjeli 100 stanova za mlade bračne parove, Skupština grada Doboj donijela novu odluku da svakom paru da pravo na stopostotno vlasništvo na stambenu jedinicu po dobijanju trećeg djeteta.

Incijativa za ovu odluku je potekla od gradonačelnika Borisa Jerinića, koji smatra da će na ovaj način grad podstaći i pronatalitetnu politiku.

Podsjećamo, prilikom dodjele stambene jedinice mladi bračni parovi su dužni provesti 20 godina u Doboju, bez mogućnosti prodaje/otuđenja stana. Novom odlukom o stopostotnom vlasništvu po rođenju trećeg djeteta mladi imaju mogućnost da kupe veći stan ili zamijene postojeći za veći prije isteka roka od 20 godina, tačnije mladi bračni par može da radi šta želi sa svojim stanom po dobijanju trećeg djeteta.

Prije nego što je uručila ključeve stanova predsjednica RS je s gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem i poslanicima u Predstavničkom domu BiH parlamenta Obrenom Petrovićem i Sanjom Vulić obišla gradilište sportske dvorane.

 

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )