Foto: Pixabay

Jednostavno je – ono što jedete utiče na vaše razmišljanje. Izbor hrane utiče na naš mozak, kao i na raspoloženje.

– Nijedna hrana ne može garantovati zdravlje mozga. Ono zavisi od zdravog tela – kaže Volter Vilet, profesor epidemiologije i ishrane.
 
Međutim, isto tako napominje: “Dobra cirkulacija krvi je važna, zato su zdrave masti i zdravi ugljeni hidrati dobar početak. Šareno povrće, voće, hleb od integralnih žitarica, jaja, orašasti plodovi, pasulj i bobičasto voće nalaze se na ovoj listi”.
 
Četiri namirnice koje pomažu da naš mozak i telo budu zdravi su:
 
Jaja
Žumanca su prepuna kolina, srodnika vitamina B, koji telo koristi za proizvodnju hemikalija koje utiču na raspoloženje i pamćenje.
 
Pasulj
Bez obzira na boju ili oblik, pasulj osigurava folate, poznatije kao vitamin B9. Nedostatak folata može doprineti gubitku pamćenja i zaboravnosti.
 
Bobičasto voće
Šarene bobice mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od razvoja depresije.
 
Orašasti plodovi
Istraživanje je pokazalo da konzumacija oraha može pomoći u zaštiti od gubitka pamćenja i odložiti proces pada veština razmišljanja, što se obično događa s godinama, prenosi Index.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )