Foto: Tanjug

Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska boravi u bilateralnoj posjeti Beogradu, koju je započela obilaskom Biblioteke grada Beograda u društvu supruge predsjednika Srbije Tamare Vučić.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posjetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimsku dvoranu", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.
 
Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. vijeka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.Biblioteka grada Beograda je suprugama predsjednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije, prenosi Tanjug.
 
Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu.
 
Tokom obilaska supruga predsjednika Ukrajine je čula nešto više o istoriji Beograda, o beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima srpske prestonice.Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku.
 
U prisustvu suprugа predsjednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu "Taras Ševčenko".Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta "Taras Ševčenko" Ksenija Smirnova.
 
Obilasku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )