Foto: © TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/Rt

Srbija nastavlja da pokazuje cijelom svijetu da se drži nezavisnog kursa i da je spremna da sarađuje sa svima: Zapadom, Istokom, Rusijom, Ukrajinom, Berlinom, Briselom, ocenjuje članica Ruske akademije nauka Jelena Guskova

Dočekom žene ukrajinskog predsjednika Elene Zelenske u Beogradu srpske vlasti žele da pošalju signal da se rukovodstvo pridržava raznostrane politike, iako će taj čin izazvati nezadovoljstvo u narodu, a možda i u Moskvi, ocijenila je za RIA Novosti Jelena Guskova, član Ruske akademije nauka iz Centra za proučavanje savremene krize na Balkanu. 
 
"Srbija nastavlja da pokazuje cijelom svijetu, uključujući i Rusiju i, da se drži nezavisnog kursa i da je spremna da sarađuje sa svima: Zapadom, Istokom, Rusijom, Ukrajinom, Berlinom, Briselom", navodi Guskova.
 
Kako je rekla, Beograd želi da pokaže Zapadu da je još uvijek zainteresovan za ulazak u Evropsku uniju, a situacija u kojoj se nalazi srpsko rukovodstvo je veoma teška pošto se od njega traži uvođenje sankcija Rusiji i prekid odnosa sa njom.
 
Ipak, Guskova upozorava da se posjeta žene ukrajinskog lidera možda neće dopasti Moskvi, budući da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio u Moskvi 9. maja na paradi povodom Dana pobjede.
 
Upravo iz toga razloga, odnosno kako bi se razjasnila pozicija Beograda povodom ove posjete danas se sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Anom Brnabić sastaje ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko. U isto vreme, sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijom Kulebom, koji je takođe doputovao u Srbiju, sastaje se predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.
 
Guskova, takođe, nije mnogo optimističnija ni povodom reakcija srpske javnosti na posjetu Elene Zelenske.
 
"Samoj Srbiji se ovaj gest neće mnogo dopasti, neće pomoći da se smanje unutrašnje tenzije, a to bi, naravno, trebalo dobro da razumije i predsjednik zemlje (Aleksandar Vučić)", istakla je ona. 
 
Podsjetimo, žena predsjednika Ukrajine doputovala je juče u Beograd zajedno sa Dmitrijom Kulebom. Oni su obišli srpsku prestonicu u pratnji prve dame Srbije Tamare Vučić i Marka Đurića, ministra spoljnih poslova Srbije, a tom prilikom potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )