Foto: mondo.ba/PROFIMEDIA

Sutra, 8. oktobra, će u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu biti Dan žalosti. U Bosni i Hercegovini neće.

Podsjetimo, Dan žalosti su proglasili entiteti pojedinačno, a država nije jer ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH nisu glasali za takvu odluku.

Dan žalosti je proglašen zbog katastrofalnih poplava i klizišta koja su pogodila Hercegovinu i središnju Bosnu. U poplavama je najmanje 21 osoba izgubila život.

Prvo je Vlada Republike Srpske proglasila da će sutra biti Dan žalosti u Republici Srpskoj. Kako su naveli, sutra će na institucijama Republike Srpske istaći zastave na pola koplja.

Uz to, dodaju, otkazuju se sve kulturne manifestacije, a sportske manifestacije prilgodiće se datom trenutku.

Nešto kasnije su Vlada FBiH i gradonačelnik Brčko distrikta donijeli odluku o Danu žalosti.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija Brčko distrikta BiH.

Sutra se ne mogu se održavati javne, kulturne, zabavne i sportske priredbe.

Ugostiteljski objekti ne mogu puštati muziku, izuzev onih ugostiteljskih objekata u kojima su ranije zakazane proslave, pod uslovom da se proslave održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata i ne mogu se upotrebljavati automobilske i druge sirene u koloni povodom svadbi ili drugim povodom.

Sve medijske kuće na području FBiH i Brčko distrikta na Dan žalosti uskladit će svoj program s ovom odlukom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )