Foto: Kanc.Zelenskog

Priča oko satelita koje je firma SpaceX Elona Muska poslala u Ukrajinu dobiva zaista neugodan epilog za Ukrajince.


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

Naime, Starlink uređaji su ukrajinskoj vojsci bili od velikog značaja jer su predstavljali vitalni izvor komunikacije čak i kad su stradale mobilne telefonije i internetske mreže.
 
Glavni pružatelj usluge, Musk, koji prema podacima CNN-a, više ne želi samostalno finansirati Starlink nad Ukrajinom, u petak je tvitovao kako je “operacija koštala SpaceX 80 milijona dolara i premašit će 100 milijona dolara do kraja godine” te traži da Pentagon preuzme financiranje ukrajinskog korištenja i vojne upotrebe satelita.
 
Sam tech milijarder nije službeno govorio o tekstu CNN-a, no jedan komentar možda otkriva da su informacije uistinu tačne.
 
Musk ukrajinskom ambasadoru: Slijedimo preporuku da odje*em

Naime, na Twitteru je o toj temi pisao dopisnik Kyiv Posta, Jason Jay Smart.
 
“Muskov Starlink kaže da više ne mogu Ukrajincima davati besplatnu uslugu te su tražili Pentagon da plaća. Starlink je promijenio tok rata. Ovo dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski ambasador Andrij Melnik kazao Musku da odje*e”, napisao je Jay Smart.

“Samo slijedimo njegovu preporuku”, napisao je Musk u komentaru i tome moguće sve rekao o glasinama da zaista više neće plaćati Starlink Ukrajincima.



Smatra se da je Starlink uticao na tok rata i ukrajinsku ofanzivu

Podsjetimo, danas je CNN objavio da posjeduje dokumente koji pokazuju da je prošlog mjeseca Muskov SpaceX poslao pismo Pentagonu u kojem kaže da više ne može nastaviti financirati uslugu Starlink kao što je to dosad činio te od njih traže da to sami počnu plaćati.
 
Među dokumentima SpaceX-a poslanim Pentagonu nalazi se prethodno neobjavljen izravan zahtjev koji je u julu uputio Musku zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnij, za još gotovo 8000 Starlink terminala.

U zasebnom popratnom pismu Pentagonu, vanjski konsultant koji radi za SpaceX napisao je: “SpaceX se ovdje suočava s užasno teškim odlukama. Ne mislim da imaju financijsku mogućnost pružiti bilo kakve dodatne terminale ili usluge kao što je tražio general Zalužnij.”
 
Pisma dolaze usred nedavnih izvještaja o opsežnim prekidima rada Starlinka dok ukrajinske trupe pokušavaju ponovno zauzeti teritorij koji je Rusija okupirala u istočnim i južnim dijelovima zemlje.
 
Izvori upoznati s prekidima rekli su da su iznenada utjecali na cijelu liniju fronta kakva je bila 30. septembra. “To je utjecalo na sve napore Ukrajinaca da prođu tu frontu”, rekla je jedna osoba upoznata s prekidima koja je razgovarala s CNN-om pod uvjetom anonimnosti. “Starlink je glavni način na koji jedinice na bojnom polju moraju komunicirati.”
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )