Foto: Shutterstock

Švedska je 1974. godine bila prva država u svijetu koja uvela plaćeno roditeljsko odsustvo i za očeve. Sada, 50 godina kasnije, bake i djedovi mogu biti plaćeni za brigu o svojim unucima.

Ovo je omogućeno reformom roditeljskog odsustva, koja podrazumijeva prijenos plaćenog roditeljskog odsustva na srodnike ili prijatelje. U Švedskoj agenciji za socijalno osiguranje (Forsakringskassan) očekuju da će se na ovaj način porodicama omogućiti veća fleksibilnost.

Roditeljima je novim propisima omogućeno da prenesu do 45 dana odsustva dok je samohranim roditeljima omogućeno da prenesu do 90 dana po djetetu, od ukupno 480 dana plaćenog roditeljskog odsustva.

Kada su novi propisi bili u formi prijedloga, nekoliko radničkih organizacija kritikovali su ih, strahujući da će se njima podstaći "sistem dadilja", tj. da će se briga o djeci prepuštati srodnicima ili profesionalnim starateljima.

No, resorna ministrica Anna Tenje uvjerava da je mali rizik da će se to zaista i dogoditi. Prema njenim riječima, postoje snažne mjere da se spriječe zloupotrebe. Smatra da će se roditeljima na ovaj način omogućiti da posao kombinuju s aktivnim porodičnim životom i izaberu ono što je najbolje za djecu.

Skoro 1.456 stanovnika Švedske je do kraja augusta ove godine dane roditeljskog odsustva prenijelo na nekog drugog, prenosi Euronews.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )