Foto: Printscreen

Popiti kafu u Bosni i Hercegovini ima mnogo značenja. Nekada je to ugodan i opušten razgovor prijatelja, nekada ozbiljan poslovni sastanak, kafa se u Bosni i Hercegovini pije na tako mnogo načina. Kada smo tužni, kada smo sretni, najbolja je u društvu prijatelja.

Mnogi koji su napustili našu zemlju često će reći: “Nemam s kim kafu popiti”. Ta rečenica opisuje nedostatak socijalnih aktivnosti sa kojima se često susreću građani BiH koji žive vani.  Zato bosanska kafa ima možda i najviše značenja na svijetu mada postoje oni koji je više piju.

Popiti šoljicu kafe negdje drugo nije isto kao u našoj zemlji.

Najviše kafe na svijetu po glavi stanovnika popiju hladni Finci, najčešće u svojim kućama. Po glavi stanovnika Finci troše nevjerovatnih 12 kg kafe godišnje. Ispijanje kafe u Finskoj je i zakonsko pravo. Finci u Zakonu o radu imaju pravo na pauze od 15 minuta, dva puta dnevno da bi popili kafu. U Finskoj se smatra dobrim manirom prihvatiti i popiti kafu koja vam se ponudi. Ovo posebno važi ako poziv dolazi od starije osobe. Ako odbijete čašu, smatrate se nepristojnim.

Iza Finaca na listi najvećih ljubitelja kafe su Norvežani i Islanđani, žitelji hladnijih zemalja vole je jer ih zagrije i razbudi.  Odmah iza su Danci, Holanđani i Šveđani. Razlozi su slični.

Bosanci piju najviše kafe u regionu
Ćejf, bosanska kafa, prijatelji. Bosanci i Hercegovci na listi najvećih kafopija zauzimaju 11. mjesto na svijetu. Po glavi stanovnika u našoj se zemlji popije oko 6 kilograma godšnje.

Taj podatak Bosance i Hercegovce stavio je na vrh najvećih ljubitelja kafe na Balkanu. Odmah iza nas su Slovenci (znamo da tamo živi baš puno Bosanaca).

Mnogi u Bosnu i Hercegovinu dolaze upravo da bi osjetili šta je to ćejf, on često dolazi uz šoljicu kafe.

Kada pijete bosansku kafu možete se susresti sa različtim varijantama.

Sikteruša gorka kafa, proljevuša tanka kafa s više vode i manje kafe, razgaluša koja se služi sa šerbetom, dočekuša zaslađena medom…

Bosanci će vas često pozvati i na razgovorušu, kafu uz koju ćete provesti ugodne trenutke pričajući. Danas je ona obavezna.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )