Foto: undefined

SARAJEVO - Broj oboljelih od morbila širom Bosne i Hercegovine i dalje raste, a trenutno ih je više od 7.000, upozorili su iz Kancelarije SZO-a u BiH i UNICEF-a, a do sada su registrovana dva smrtna slučaja, oba adolescenta.

Kako su naveli, najnovije procjene nacionalnog obuhvata imunizacijom (WUENIC) pokazuju zabrinjavajući pad vakcinacije protiv morbila u BiH sa stopom pokrivenosti od samo 55 odsto.

"Stope moraju doseći najmanje 95 odsto kako bi se spriječile epidemije u zajednici. Ne postoji jasniji znak pada pokrivenosti imunizacijom od porasta broja slučajeva morbila (malih boginja). Moramo brzo odgovoriti na rastući broj slučajeva kroz preduzimanje mjera javnog zdravlja i ulaganje u jači zdravstveni sistem u cijeloj zemlji", rekao je dr Erwin Cooreman, specijalni predstavnik SZO-a u Bosni i Hercegovini.

Ističu da morbile razorno utiču na zdravlje djece, sa ponekad i fatalnim posljedicama, te izazivaju dugotrajno slabljenje imunološkog sistema djece, što ih čini osjetljivijim na druge zarazne bolesti. Tamo gdje je narušen kolektivni imunitet, ističu, morbile su, zbog izuzetne virulentnosti, često prva zarazna bolest koja se proširi.

"Nema opravdanja da u 2024. godini djeca budu u opasnosti da obole od ove bolesti koja se može spriječiti. Vakcine protiv morbila su sigurne i efikasne. Potrebno je uložiti jače napore u rješavanju svih neregularnosti zbog kojih djeca propuštaju vakcinaciju, kako bismo ove epidemije mogli staviti pod kontrolu", rekao je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u BiH.

Dodaju da vakcine za prevenciju morbila ne štite samo vakcinisanu djecu, već i druge ljude koji se ne mogu vakcinisati, uključujući dojenčad i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom uzrokovanim bolešću, kao što su pacijenti s rakom koji primaju hemoterapiju.

Dodaju da Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF u BiH, kao i Regionalne kancelarije SZO-a i UNICEF-a za Evropu, blisko sarađuju sa organima javnog zdravstva u BiH po ovom pitanju, pružajući različite vrste podrške BiH da odgovori na epidemiju.

Apelovali su na roditelje da provjere vakcinalni status svoje djece kako bi bili sigurni da su primili dvije doze MRP vakcine (vakcina protiv morbila, rubele i parotitisa).

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )