Foto: cafe.ba

Ova tačkica se na većini "daljinaca" najčešće nalazi na tasteru sa brojem 5, ali se kod većih upravljača može naći i na još nekom mestu.


Verovantno da tokom ovih dana, koje provodimo u kućnom karantinu, daljinske upravljače koristimo više nego ikada. Zbog toga je više nego sigurno da nema toga ko nije primetio malu izbočinu koja se na njemu nalazi i zapitao se čemu zapravo ona služi.

Ova tačkica se na većini "daljinaca" najčešće nalazi na tasteru sa  brojem 5, ali se kod većih upravljača može naći i na još nekom mestu. Nije retkost ni da se na broju 5 nalaze dve izbočine.

Svrha njihovog postojanja je veoma jednostavna, a namena prilično praktična. One su, naime, tu da bi se daljinskim upravljačem jednostavnije rukovalo, tačnije lakše orjentisalo među tasterima kada se u upravljač ne gleda.



Poizvođači tehničkih uređaja ovde su imali u vidu i ljude sa slabijim i oštećenim vidom, zbog čega je postavljanje izbočine u obliku tačkice ili crtice na tasteru sa brojem 5 odavno već postalo standard.

Zahvaljujući tome, slabovidi mogu lakše da se snađu pri korišćenju daljinskog upravljača, pošto im tačkica služi kao orijentir pomoću koga mogu da odrede gde se nalaze ostali tasteri. Naravno, izbočina iznad broja 5 od koristi je i ljudima sa zdravim vidom, pošto tako mogu da koriste daljinski upravljač bez sklanjanja pogleda sa ekrana.

A osim na "daljincima", slučna tačka ili, češće, crtica, našla je svoje mesto i na tastaturi računara i telefona sa klasičnom tastaturom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )