Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/RTV MAG

Tajni podzemni grad "Kamena djevojka" sagrađen je u strogoj tajnosti, a tačna namjena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati.

Tajni podzemni grad pod imenom "Kamena djevojka“, čiju gradnju je naredio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. godine. Nalazi se u Malom Zvorniku, a za njegovo postojanje tada je znalo samo pet ljudi. Podzemni lavirint su kopali i betonirali robijaši, dovođeni i odvođeni noću, tako da nisu znali ni gdje se nalaze, ni šta grade. Tačna namjena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati, jer dokumenti  o ovom tajnom projektu dosad još nisu otkriveni.
 
Podzemni grad dugo je bio zatvoren za javnost, a otkako su njegova vrata 2011. godine otvorena za turiste, posjetilo ga je više od 20.000 ljudi. Za potpunu rekonstrukciju tajnog grada, iz koga je poslije rata odnijeto gotovo sve, potrebno je mnogo novca, a dio sredstava obezbijediće Ministarstvo turizma.
 
Zidan je u tajnosti i sa namjerom da bude ratno komandno mjesto kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, Podzemni grad godinama je čekao na rekonstrukciju.

"Ovo je jedan od najznačajnijih objekata na teritoriji opštine Mali Zvornik samim tim što je ovo jedini objekat takve vrste koji je kraljevska porodica Karađorđević radila na teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije“, rekao je Vojislav Stamenković iz Kabineta predsjednika opštine Mali Zvornik.
 
Tajni grad je smješten u brdu u blizini pješačkog mosta koji spaja dvije obale Drine. Gradili su ga zatvorenici, koji su dovoženi noću sa povezom preko očiju, kako ne bi mogli da zapamte lokaciju.
 
Podzemni grad prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara, u kojima je smješteno oko hiljadu i po metara hodnika i oko 70 prostorija, a trebalo je da prime između tri i pet hiljada ljudi.
 
"Kamena djevojka“ je korišćena samo jednom. U njoj je svoje posljednje dane u Srbiji proveo kralj Petar Drugi Karađorđević prije odlaska u izbjeglištvo.

Opština Mali Zvornik je tek 2013. godine uspjela da Kameni grad prenese u svoje vlasništvo. Sa skromnim budžetom uradili su osvjetljenje, a u narednom periodu uradiće i projekat za rekonstrukciju koju će finansirati Ministarstvo turizma.
 
Za početak biće urađena hidroizolacija i obnovljena prostorija u kojoj je održana posljednja sjednica Vlade prije odlaska kralja u izgnanstvo.
 
"Mi ćemo ove godine početi sa ozbiljnom rekonstrukcijom tajanstvenog grada Karađorđevića i nadam se da će prvi turisti ozbiljnije moći da uđu i vide ovaj objekat, upoznaju se sa istorijskim detaljima već tokom ove godine“, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
 
U rekonstrukciju Podzemnog grada, Malozvorničani polažu velike nade. Ideja je da "Kamena djevojka“ bude ne samo turistički brend Malog Zvornika no i cijele Srbije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )