Foto: Telegram

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Ministarstvo ocjenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namjerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters. Neki svetski mediji navode da su kineske snage opkolile Tajvan.
 
Novinska agencija "Rojters" ističe da je oko 10 brodova kineske mornarice i 20 vojnih aviona prešlo je u petak ujutro zonu razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanska vojska je ranije najavila da pojačava borbenu gotovost, ali ističe da neće tražiti rat.
 
Takođe je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije, s obzirom da Kina održava višednevne vojne vježbe oko ostrva, a nakon posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.
 
Sjedinjene Američke Države objavile su da nastavljajhu da podržavaju Tajvan i obezbjeđuju mir i stabilnost oko ostrva. U tom cilju, a po nalogu ministra odbrane SAD, u regionu će ostati nosač aviona "Ronald Regan", koji će pratiti situaciju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kinesko ratno vazduhoplovstvo i pomorska avijacija komande su poslali više od 100 borbenih aviona, uključujući lovačke avione i bombardere, kako bi izveli borbene vježbe kao što su zajedničko izviđanje, punjenje gorivom iz vazduha, kontrola vazdušnog prostora i udari na kopnene ciljeve. Više od 10 razarača i fregata iz sastava ratne mornarice Komande izvelo je zajedničke operacije blokade u vodama oko ostrva Tajvana.
 

Saopštenje kineskog ministarstva spoljnih poslova

Peking je danas objavio da će zaustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visoko pozicioniranih vojnih komandanata, a sve zbog ovonedjeljne posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.
 
Ključni dijelovi:
 
- Kina obustavlja dijalog sa SAD na nivou regionalnih vojnih komandi;
 
- Kina otkazuje radne sastanke sa predstavnicima Ministarstva odbrane SAD;
 
- Kina privremeno obustavlja saradnju sa SAD u borbi protiv ilegalnih migracija;
 
- Kina obustavlja saradnju sa SAD u borbi protiv narkotika;
 
- Kina obustavlja pregovore sa SAD o klimatskim promenama;
 
- Kina obustavlja saradnju sa SAD u oblasti pravosuđa;
 
- Kina obustavlja saradnju sa SAD u borbi protiv međunarodnog kriminala.


Bijela kuća osudila odluku Kine da lansira rakete kod Tajvana

 Bijela kuća je danas osudila odluku Kine da lansira rakete u blizini Tajvana kao „neodgovornu“ i navela da očekuje da će Peking nastaviti da reaguje narednih dana na posjetu Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.
 
„Provokativne akcije Pekinga su značajna eskalacija i njegov dugogodišnji pokušaj da promijeni status kvo“, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi na brifingu.

Diplomatska ofanziva Pekinga: Upućen poziv zapadnim ambasadorima na razgovor
 
 Kina je saopštila da je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju kineske vežbe oko Tajvana.
 
 Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da je zamjenik ministra Deng Li dao "zvaničnu izjavu" o onome što je nazvao "bezobraznim mješanjem u unutrašnje stvari Kine", preneo je AP.

MIP Kine: Spremni smo na jačanje strateške saradnje sa Rusijom
 
Stav Moskve o Tajvanu govori o visokom nivou sveobuhvatnog partnerstva Kine i Rusije, kao i međusobnoj podršci zemalja na međunarodnoj sceni, izjavio je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji.
 
 „Peking je, sa svoje strane, spreman da ojača stratešku saradnju sa Rusijom, kako bismo zajedno mogli da još efikasnije štitimo međunarodni sistem, u kom ključnu ulogu imaju Ujedinjene nacije, kao i poredak baziran na normama opšte prihvaćenog međunarodnog prava“, naglasio je Vang.
 
Vang i šef ruske diplomatije sastali su se na marginama sastanka ASEAN u Pnom Penu.

Bijela kuća je pozvala kineskog ambasadora u znak protesta zbog akcija Pekinga u blizini Tajvana, piše Vašington post. 
 
Blinken je ranije rekao da SAD smatraju kineske vežbe u blizini Tajvana ozbiljnom eskalacijom.

 Vježbe kineske vojske nastavljaju se u petak u tri zone oko Tajvana, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Kine.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )