Foto: undefined

Borac evropsko takmičenje nastavlja u Sjevernoj Irskoj 22. jula u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Konferencija gdje će odmjeriti snage sa najtrofejnijim klubom u ovoj zemlji ali i na svijetu ekipom Linfilda.

Ovaj klub osnovan davne 1886. godine bio je čak 55 puta šampion države pa drži svjetski rekord sa slavnim Glazgov Rendžersom.

Na startu takmičenja u kvalifikacijama za Ligu šampion Linfild je ove sezone dva puta poražen od litvanskog Žalgirisa. U prvom meču su na gostovanju izgubili 1:3,  dok su na domaćem terenu poraženi sa 1:2 iako su 25 minuta imali igrača više. Prošle sezone su prošli dva meča pa su prvo poraženi od Legije u kvalifikacijama za Ligu šampiona (10), a zatim u kvalifikacijama za Ligu Evrope od Florijane (2:0)

Narednog rivala Borca odlično je upoznao Ivan Tatomirović bivši član Sarajeva, koji igra za šampiona Litvanije. On vjeruje da Banjalučani mogu da prođu dalje a za naš portal je analizirao rivala.

– Linfild igra u formaciji 4-2-3-1 i na prvi pogled djeluje da su veoma organizovana ekipa. Međutim ono što smo mi primjetili je da ostavljaju puno prostora za igru posebno u sredini. Tipična su ostrvska ekipa. Kapiten Kalaher je pokretač svih akcija , prilikom prekida on je glavna meta. Korpulentan, dobar u skoku i pretežno svi centaršutevi idu na njega-ističe Tatomirović.

Bivši igrač Sarajeva navodi i koje su mane u igri Iraca.

– Štoperi strogo drže svoje pozicije, ne kreću se previse naprijed osim kod prekida. U odbrani stoje veoma nisko, pa otvaraju ogroman prostor između defanzive i veznog reda. dva zadnja vezna igrača Šilds i Mulgru ne mogu da pokriju taj prostor. To im je najveća mana jer ne mogu da sve isprate. Poseban problem imaju kad ekipa igra veoma brzo u napadu i osvaja prostor tranzicijom, jer ne mogu sve da isprate. Pogotovo jer se i bekovi vole ubacivati naprijed.

Tatomirović navodi i da golman Kris Džons nije previše siguran.

– Golman odlično degažira, može da jako ispuca loptu sa zemlje i pogodi svoje napadače na protivničkoj polovini. Zaista odlično ispucava I to često radi.  Ali na golu ne djeluje sigurno, u većini slučajeva udarce koje brani odbija ispred sebe , nije visok  niti siguran u istrčavanjima.

Borac mora posebno pažnju da obrati na centaršuteve rivala.

-Imaju jako pokretne igrače na strani. Bekovi i krila su brzi, ne razmišljaju puno, već čim probiju stranu centriraju u šesnaesterac. Upućuju jako puno centaršuteva, dobri su u duelima. Bekovi takođe vole često da idu prema naprijed i da se dosta ubacuju pa ostavljaju prostor za kontre.

Posebna opasnost je napadač Mazinga.

– Mazinga je prototip ostrvskog špica, veoma je jak, brz, sa dosta trčanja pokušava da stvori presing protivničkim štoperima, ali to mu često ne uspijeva jer je usamljen. Generalno se sporo priključuju u napadu, tako da sve lopte idu na njega. Definitivno je igrač na kojeg se treba obratiti pažnja a već sam spomenuo da u prekidima takođe treba da se obrati pažnja na štopera Kalahera

U ponedjeljak u Nionu Borac će saznati novog poptencijalnog rivala a mogući  su: Šamrok Rovers (Republika Irska), Teuta (Albanija) – Inter (Andora), Riga (Letonija) – Škendija (Sjeverna Makedonija), Dinamo (Gruzija) – Makabi Haifa (Izrael) Toršavn (Farska Ostrva) – Budućnost (Podgorica), Šahtjor (Bjelorusija) – Fola Eš (Luksemburg),Folgore (San Marino) – Hibernijans (Malta), Priština (Kosovo*) – Nomads (Vels), Valur (Island) – Bode/Glimt (Norveška)

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )