Foto: klix.ba

Na vanrednoj sednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) jednoglasno je usvojen "Adnanov zakon", odnosno Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu lječenja po hitnom postupku. Za ovaj zakon glasala su 54 delegata. T znači da bi Mostarcu Adnanu Šemiću (22) jetra mogla biti transplatirana do kraja ove sedmice.

Protiv ovog zakona nije bio niko, a nije bilo ni suzdržanih. Ovo je jedan od retkih presedana u zakonodavstvu BiH da se ovako brzo usvoje izmene i pozitivan je primer, koji pokazuje da se mnogo može uraditi za vrlo kratko vreme, kada postoji volja.

Kako saznajemo, preostalo je da se izvrše konsultacije s ljekarskim timovima iz Turske ili Hrvatske. Iz jedne od ovih država će doći stručnjaci u BiH i obaviti zahtjevnu operaciju.

Šemiću je dijagnosticirana Vilsonova bolest, zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana i sve teže hoda.

S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto odsto kompatibilan.

Međutim, s obzirom na da mu donor nije u krvnom srodstvu operacija ne može biti obavljena u Turskoj pa je zbog apela javnosti došlo do inicijative za izmenu zakona u BiH, kako bi mladić mogao biti operisan.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )