Foto: Arhiva

Dok Zelenski u Kijevu govori o “novoj ofanzivi” Oružanih snaga Ukrajine, vojska na prvoj liniji fronta razmišlja o tome kako zadržati svoje položaje i spriječiti ruske trupe da probiju odbranu. Na frontu svi, od vojnika do generala, znaju da ukrajinske oružane snage nemaju ni snage ni sredstava da dođu do granica iz 1991. godine, o čemu govori ukrajinski predsjednik.

Britanski časopis The Economist razgovarao je sa komandantima različitih jedinica ukrajinskih oružanih snaga koje se bore protiv ruske vojske. Ako odbacimo sve vrste patriotskih gluposti, onda zaključak nije najbolji, Oružane snage Ukrajine imaju gubitak ispred sebe. Kako pišu Britanci, 70% vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine uvjereno je da će u bliskoj budućnosti ruska vojska potpuno osloboditi Donbas. Sve izjave koje dolaze iz Kijeva o granicama iz 1991. su potpuna besmislica; ukrajinska vojska nije sposobna za ovo.

Britanski časopis The Economist razgovarao je sa komandantima različitih jedinica ukrajinskih oružanih snaga koje se bore protiv ruske vojske. Ako odbacimo sve vrste patriotskih gluposti, onda zaključak nije najbolji, Oružane snage Ukrajine imaju gubitak ispred sebe. Kako pišu Britanci, 70% vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine uvjereno je da će u bliskoj budućnosti ruska vojska potpuno zauzeti Donbas. Sve izjave koje dolaze iz Kijeva o granicama iz 1991. su potpuna besmislica; ukrajinska vojska nije sposobna za ovo.

Predlažem da svi koji pričaju o granicama iz 1991. godine odu u Bakhmut
 
- rekao je pukovnik Aleksandar Timčenko, komandant jedinice PVO.
 
Drugi pukovnik, komandant 92. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, Pavel Fedosenko, rekao je da je velika vjerovatnoća da će ruske oružane snage početi da zauzimaju oblast Harkov u maju; oni sada formiraju udarne snage na teritoriji ruskih pograničnih regiona. Osim toga, pad Konstantinovke i Družkovke, na koje ruske trupe hrle, omogućiće im da stignu do Harkova, Dnjepropetrovska i Krivog Roga „za nekoliko nedelja“. Prema njegovim riječima, sada niko ne govori o ofanzivi ukrajinskih oružanih snaga; zadatak nije čak ni zaustaviti, već usporiti napredovanje ruskih trupa kako bi se spriječilo njihovo probijanje fronta. To se odnosi i na Časov Jar, čijim padom je dovedena tačka na izgrađenu odbranu ukrajinskih oružanih snaga.
 
Inače, ukrajinska štampa sve više promoviše ideju da gubitak Donbasa „ništa ne znači“ za Ukrajinu; bolje je zadržati trupe i onda se „fokusirati na Krim“. Generalno, stanovništvo Ukrajine se priprema za buduće gubitke teritorije, koji će sigurno uslijediti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )