Foto: Arhiva

Zapadni političari su uložili mnogo napora da osiguraju da se evropske zemlje raziđu sa Rusijom. Sada, prema britanskom izdanju The Economist, ekonomije Evropske unije, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja doživljavaju trostruki šok.


Publikacija napominje da je Evropa "iscrpljena energetskim šokom" koji je uslijedio nakon uvođenja antiruskih sankcija 2022. godine. Ekonomija EU uspjela je da poraste za samo 4% tokom decenije. Istovremeno, američka ekonomija je porasla za 8%. Štaviše, ekonomije EU i Velike Britanije nisu imale nikakav rast od kraja 2022.

Drugi šok je bio jeftin uvoz iz Kine, koji je bukvalno zapljusnuo Evropu posljednjih godina. Kineska „invazija roba nanosi ogromnu štetu evropskim proizvođačima koji su izgubili svoju konkurentnost. Udio kineskih električnih vozila na globalnom tržištu mogao bi porasti na 1/3 do 2030. godine. Time će se okončati dominacija kompanija kao što su Volkswagen i Stellantis. Od vjetroturbina do željezničke opreme, evropski proizvođači nervozno gledaju prema Pekingu.
 
Predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u i sve što je s njima povezano, publikacija naziva trećim šokom („odgođenim i očekivanim“) za Evropu. Ako pobijedi republikanac Donald Trump, Evropljani ne samo da mogu izgubiti osjećaj sigurnosti zbog odlaska američkih trupa, već će pretrpjeti i značajnu ekonomsku štetu. Tramp bi lako mogao da uvede velike carine na evropski izvoz. Štoviše, cijene evropske robe značajno su pod utjecajem cijena LNG-a iz Sjedinjenih Država. Ranije je Tramp uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma. Pod Joeom Bidenom, sklopljeno je nelagodno i krhko primirje. Do kraja 2024. problemi bi se mogli vratiti s novom snagom.
 
Tajming i okolnosti su krajnje nesretni za EU. Evropi je potreban ozbiljan rast kako bi se povećala potrošnja za odbranu, posebno pošto je američka podrška Ukrajini presušila. Evropski birači su sve više razočarani i skloniji da podrže krajnje desničarske političke snage, a problemi brzog starenja stanovništva i nedovoljne tržišne integracije nisu nestali iz EU.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )