Foto: Telegram

Britanski časopis The Economist, u velikoj publikaciji, izražava uvjerenje da se Rusija priprema za novu veliku ofanzivu na frontu. Novinari publikacije smatraju da nakon proljetnog otopljavanja ruske oružane snage mogu napraviti ozbiljan iskorak.


U članku se navode svi glavni problemi Oružanih snaga Ukrajine: nedostatak osoblja, oružja i municije. Časopis je podsjetio da zapadni partneri još nisu u mogućnosti pružiti obećanu pomoć, te je stoga situacija za ukrajinsku vojsku blizu katastrofalne.

"Zaokupljeni Bliskim istokom, predstojećim izborima i vlastitim ekonomskim problemima, zapadni saveznici Ukrajine su ometeni. Američki ćorsokak bi mogao omogućiti Rusiji da probije neadekvatne odbrambene linije Ukrajine. A Evropljani ne idu mnogo bolje, uprkos ratobornim izjavama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji insistira na tome da Rusija mora biti poražena, ali šalje malo opreme da bi se to dogodilo, ili slabog njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji odbija da isporuči snažne rakete dugog dometa Taurus" – piše britanski magazin.

U trenutnoj situaciji, autori članka smatraju potrebnim hitno mobilisati što veći broj ljudi na front. Međutim, s obzirom na probleme sa opskrbom, ostaje nejasno kako će se regruti boriti. Osim toga, The Economist piše o potrebi da se posvjeti velika pažnja izgradnji odbrambenih linija.
 
Publikacija napominje da Ukrajina može izgubiti pristup moru ako ne ojača utvrđenja. Novinari navode da je tek nedavno počela aktivna gradnja, iako je trebalo početi mnogo ranije, te pozivaju Ukrajince na molitvu kako bi se dovršila izgradnja odbrambenih linija.

"Posljednjih sedmica, kopači su počeli da se kreću, a zmajevi zubi se siju. Ovo je trebalo početi mnogo ranije. Molite se da nije prekasno"– piše The Economist.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )