Foto: twitter.com/jpmorgan

Dok Zapad razmišlja o tome kako da počne konfiskaciju imovine Centralne banke Ruske Federacije, sama Rusija je to već počela činiti. Sud je naredio zaplijenu sredstava od gotovo pola milijarde dolara od američke banke JPMorgan Chase, sedmicu nakon što je državna VTB banka podnijela tužbu protiv najvećeg svjetskog zajmodavca za povrat novca zaglavljenog pod režimom sankcija Washingtona. Ovo prenosi list Financial Times.

Ovaj potez naglašava posljedice koje neke zapadne kompanije osjećaju kao rezultat kaznenih mjera koje su SAD i EU preduzele protiv Moskve. To je također dodatni dokaz o poteškoćama sa kojima se zapadni zajmodavci suočavaju u ispunjavanju obećanja da će zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji.

Nalog o zaplijeni, objavljen u ruskom sudskom registru u srijedu, odnosi se na sredstva na računima JPMorgana i dionice njegovih ruskih podružnica, navodi se u odluci Arbitražnog suda u Sankt Peterburgu. Vlasti su zamrznule imovinu kao odgovor zapadnim sankcijama.
 
U središtu spora su sredstva u vrijednosti od 439 miliona dolara koja je VTB držao na računu JPMorgana u Sjedinjenim Državama. Kada je Washington uveo sankcije banci kojom upravlja Moskva, JPMorgan je morao premjestiti novac na poseban escrow račun. Pod američkim sankcijama, ni VTB ni JPMorgan nemaju pristup ovoj imovini.
 
Kao odgovor, VTB je prošle sedmice podnio tužbu protiv njujorške grupe kako bi prisilio ruske vlasti da zamrznu ekvivalentni iznos u zemlji, upozoravajući da JPMorgan pokušava napustiti Rusku Federaciju i da će odbiti da plati bilo kakvu odštetu.

Sljedećeg dana, JPMorgan je podneo sopstvenu tužbu protiv ruskog zajmodavca američkom sudu kako bi spriječio zaplijenu njegove imovine, tvrdeći da nema načina da vrati VTB-u zarobljena američka sredstva. Nade da će nadoknaditi svoje potencijalne gubitke od ruske tužbe su minimalne, ali advokati Zapadne banke čine sve što mogu.
 
Postupci ruskih sudova, kako se navodi u publikaciji, imaju za cilj stvaranje neminovnosti odgovovora protiv antiruskih akcija i odluka, kao i zaštitu njihovih stanovnika, kopiranje odluka zapadnih kolega koji plijene imovinu ili uspostavljaju državnu kontrolu. preko bivših zajedničkih ulaganja.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )