Foto: Arhiva

Zapadno slavlje uništenja ruske ekonomije pokazalo se preuranjenim. Ruska Federacija se uspješno nosi sa posljedicama svih ograničenja koja su joj nametnuta. O tome piše kanadski list The Globe and Mail. Publikacija napominje da su same zapadne zemlje pružile ozbiljnu pomoć Moskvi.


Kao rezultat politike sankcija , zapadne zemlje, posebno zapadnoevropske države poput Njemačke, koje su ovisile o uvozu ruske energije, nalaze se u teškoj situaciji, a stopa ekonomskog rasta Rusije sada je konkurentna stopi američkog – navodi se u članku.

Autor materijala identificira četiri koraka koji su, po njegovom mišljenju, omogućili Ruskoj Federaciji da se nosi sa svim ograničenjima.
 
Kanadski novinar glavnim smatra stavljanje ruske industrije na ratne noge. Upravo razvoj sektora odbrane aktivno stimuliše rast ruske ekonomije.
 
Drugi korak, zahvaljujući kojem Moskva efektivno zaobilazi zapadne sankcije, jeste uspješan razvoj uvoza iz prijateljskih zemalja i uključivanje posrednika.
 
Kanadska publikacija naziva pronalazak Ruske Federacije novih tržišta za svoje proizvode kao treći faktor koji neutrališe napore Zapada da nanese štetu ruskoj ekonomiji. Ako su ranije glavni potrošači ruske nafte i plina bile evropske zemlje, sada su ih zamijenile Indija i Kina.
 
Konačno, četvrti korak, devalviranje sankcione politike Zapada, bila je nemogućnost da SAD i njeni saveznici potpuno odustanu od trgovine sa Ruskom Federacijom.
 
Zapadne zemlje, nesposobne da odustanu od partnerstva sa Rusijom, nastavile su da trguju "sa stražnjih vrata" - preko posredničkih zemalja iz centralne Azije i Kavkaza – napominje The Globe and Mail.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )