Foto: Twitter

Zamjenik britanskog premijera rekao je da bi Britanija "mogla zaplijeniti imovinu ruskim bogatašima i dati je ukrajinskim izbjeglicama".

Dominic Raab predstavio je ovaj korak kako bi odbranio reakciju Ujedinjenog Kraljevstva na rusku invaziju Ukrajine, piše The Guardian.
 
Kada ga je novinar radija LBC upitao bi li Britanija kao kaznu za invaziju na Ukrajinu mogla zaplijeniti imovinu u vlasništvu ruskih oligarha, Raab je odgovorio da se to može dogoditi "ako imamo dokaze i pravnu osnovu".

Smještaj izbjeglica iz Ukrajine

Nakon toga ga je novinar upitao hoće li podržati prijedlog da se ta zaplijenjena imovina iskoristi za smještaj ukrajinskih izbjeglica, što su predložili liberalni demokrati, na šta je Raab odgovorio: "Da, apsolutno."
 
Britanske vlasti su u zadnje vrijeme na udaru kritika zbog spore provedbe sankcija protiv ruskih oligarha povezanih s Putinom. Predsjednica Laburističke stranke Anneliese Dodds rekla je da Velika Britanija mora "prestati odugovlačiti" s ograničavanjem sredstava užeg kruga Putinovih suradnika.
 
"Svakako bih rekla da smo bili previše blagi, posebno u posljednjih 10 godina, prema sredstvima oligarha i poslovnih ljudi povezanih s Putinom", rekla je Dodds za Sky News.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )