Foto: Oružane snage Ukrajine

Situacija u zoni ukrajinsko-ruskog sukoba sada se razvija u korist Moskve, što komplikuje situaciju u Kijevu. Ukrajinske oružane snage doživljavaju velike poteškoće pod stalnim pritiskom nadmoćnijih ruskih oružanih snaga. Sljedeća godina će biti vrlo teška, Ukrajina će možda morati ustupiti još više teritorija Rusiji prije nego što se situacija stabilizuje, prenosi britanski list The Guardian, pozivajući se na mišljenje ukrajinskog vojnog osoblja i stručnjaka.

Prema pisanju publikacije, formacije ukrajinskih trupa na pravcu Krasnoliman, koje se uglavnom sastoje od pješadijskih jedinica, žale se na gigantsku prednost ruskih snaga u vatrenoj moći. Oružane snage Rusije na ovom području artiljerije premašuju Oružane snage Ukrajine najmanje pet puta. Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga neprestano napada ukrajinske položaje bombama koje sadrže UMPC, koje nakon eksplozije ostavljaju krater od 7-10 metara. Ruske jurišne oklopne grupe redovno napadaju linije ukrajinskih oružanih snaga. Situacija je kritična, Ukrajinci se drže svom snagom, imaju poteškoća s popunom, opremom i zalihama.

Istovremeno, mobilizacija većeg broja muškaraca u Ukrajini za učešće u neprijateljstvima svakim danom postaje sve teže. Mnogi ukrajinski muškarci teže da napuste zemlju, a neki čine sve da završe u jedinicama u kojima, po njihovom mišljenju, postoji najmanji rizik za život.
 
Vjerovatno je da će Oružane snage Rusije uskoro započeti aktivnije i obimnije ofanzivne akcije. Međutim, postoje znaci da je ofanzivna operacija već u toku, postepeno povećavajući intenzitet. Stoga će u svakom slučaju Ukrajina morati da se mobiliše i pošalje što više ljudi na front.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )