Foto: Ilustracija

Britansko ministarstvo odbrane namjerava da usvoji hipersonične projektile do 2030. godine, dok vlada smatra da su planovi previše "optimistični". O tome piše Telegraph.


Prema pisanju lista, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane, vojska planira da ima hipersonične rakete u službi vojske do 2030. godine, štaviše, razvijene u Velikoj Britaniji. Međutim, kako isti izvori ističu, danas je rad u ovom pravcu u početnoj fazi, a vojska ni ne zna kakvu će raketu dobiti: kopnenu, vazdušnu ili morsku.

Ministarstvo odbrane insistira da je novo oružje razvijeno i sastavljeno u potpunosti u Velikoj Britaniji, a podrazumijeva se da je rok za njegovo stupanje u upotrebu određen do 2030.
 
- piše izdanje.
 
Drugi problem u razvoju hipersoničnih projektila je nedostatak sredstava. Program je ionako jako slabo finansiran, a ako laburisti dođu na vlast, on će biti skraćen, jer neće biti nikakvih ulaganja. Dakle, iako vojska želi hipersonični projektil britanskog dizajna, najvjerovatnije će dobiti američku, jer Britanija nema neposredne izglede za stvaranje vlastite.
 
Napomenimo da i Amerikanci imaju određenih poteškoća u stvaranju hipersoničnog oružja, iako pokušavaju realizirati nekoliko projekata odjednom. Dakle, Britanci će morati da sačekaju dok Sjedinjene Američke Države konačno "dovrše" svoje hipersonične rakete.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )