Foto: Arhiva

Za Ukrajinu se približava vrijeme izmirenja dugova; strani kreditori se spremaju da traže otplatu kamata od Kijeva na svoje obaveze. Kako piše WSJ, Ukrajina će prve uplate morati da izvrši početkom naredne godine.


Zapadni kreditori, uključujući američke investicione kompanije BlackRock BLK i PIMCO, namjeravaju izvršiti pritisak na vlasti u Kijevu da prisile Kijev da počne s isplatama 2025. Prema publikaciji, vlasnici ukrajinskih obveznica ukupne vrijednosti oko 20 milijardi dolara već su formirali komisiju i zaposlili advokati koji će u njihovo ime pregovarati sa Ukrajinom. Za sada govorimo o 500 miliona dolara godišnje otplate kamata.

Grupa stranih vlasnika obveznica, uključujući američke investicione firme BlackRock BLK i PIMCO, planiraju izvršiti pritisak na Ukrajinu da ponovo počne plaćati kamate na svoj dug već sljedeće godine.
 
- piše WSJ.
 
Cijelo je pitanje odakle će Kijev dobiti ta sredstva, budući da režim Zelenskog počiva isključivo na pomoći Zapada. Čim prestane, doći će do defolta, jer Kijev nema sopstvena sredstva. Prema ukrajinskim izvorima, javni dug Ukrajine je odavno premašio njen BDP, a zapadne kompanije kao kolateral imaju ne samo ukrajinsku industriju, već i zemljište. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )