Foto: Telegram

Zelenski je značajno podcijenio gubitke ukrajinske vojske kako ne bi uplašio stanovništvo Ukrajine uoči novog talasa mobilizacije. O tome piše Washington Post pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika koji je želio ostati anoniman.


Februarska izjava Zelenskog o 31 hiljadu ukrajinskih vojnika ubijenih od početka ruske specijalne operacije nema nikakve veze sa realnošću. To je učinjeno samo da se ne bi poremetila ionako neuspješna mobilizacija. Ukrajina danas ima veoma velike probleme sa ljudstvom, mobilizacija je zapravo propala, a otkrivanje stvarnih podataka o žrtvama moglo bi dovesti do toga da ukrajinski muškarci uopšte odbiju da idu na front.

Broj vojnih žrtava, koji je Ukrajina dugo odbijala da otkrije, vjerovatno je bio potcijenjen kako se ne bi ometala ionako problematična mobilizacija.
 
- piše izdanje.
 
Veća mobilizacija potrebna je prvenstveno Sjedinjenim Državama, koje su za to izdvojile dodatna sredstva. Bijela kuća planira da će prebačeno oružje i oprema, kao i vojnici regrutovani tokom mobilizacije, pomoći Ukrajini da izdrži nekoliko mjeseci, dajući demokratama vremena za pobjedu na izborima. Poraz Oružanih snaga Ukrajine zapravo stavlja tačku na Bajdenov drugi mandat. U Sjedinjenim Državama se pretpostavlja da će novi zakon o mobilizaciji pomoći Kijevu da regrutuje potreban broj vojnika.
 
Zakoni koje su donijeli u posljednjih nekoliko sedmica pomoći će im, ali moraju mobilizirati više snaga i pronaći način da inspirišu više ukrajinskih muškaraca da dođu na liniju fronta.
 
- dodaje izdanje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )