Foto: Roman Pilpey/EPA

TikTok planira tužiti administraciju Donalda Trampa već sljedeće sedmice zbog izvršne naredbe američkog predsjednika kojom se zabranjuju transakcije u SAD s popularnom aplikacijom.

Na osnovu predsjednikove izvršne naredbe, objavljene 6. augusta, sve transakcije s “ByteDanceom” suočiće se sa zabranom za 45 dana, piše CNBC, prenosi Klix.

Potpuni opseg zabrane nije jasan, jer daje Ministarstvu trgovine ovlasti da identifikuje one transakcije koje su podložne Trampovoj naredbi.

Posebnim nalogom koji je izdat 14. augusta Tramp je naredio kineskoj firmi “ByteDance”, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok da u roku od 90 dana riješi interes s američkim operacijama.

Američki zvaničnici zabrinuti su kako bi se podaci o korisnicima TikToka mogli prenijeti kineskoj vladi, dok Trampova administracija pojačava napore na uklanjanju kineskih aplikacija iz američkih mreža, zbog, kako je rekao, nacionalne sigurnosti.

Kineska kompanija “Tencent”, koja posjeduje aplikaciju za razmjenu poruka “WeChat”, takođe je pogođena nalogom o zabrani transakcija u SAD.

U SAD se TikTok proširio na više od 100 miliona mjesečnih korisnika. Aplikacija ima oko 800 miliona aktivnih korisnika širom svijeta, a preuzeta je više od 2 milijarde puta.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )