Foto: srpska info

Za unukom nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Edvardom Brozom (70) raspisana je potjernica MUP Srbije.

Potjernica je raspisana radi izvršenja kazne od osam mjeseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u avgustu 1992. godine u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov saputnik G.P.
 
Irina Kovačević, portparolka Drugog osnovnog suda u Beogradu nadležnog za sprovođenje izvršenja kazne, precizirala je za Tanjug da je ova poternica lokalnog karaktera, odnosno da važi za teritoriju Srbije.
 
Kako Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde od tog suda zatražilo saglasnost za raspisivanje međunarodne, Interpolove potejrnice, dodala je Kovačević i napomenula da je u toku je prikupljanje podataka neophodnih za davanje saglasnosti.Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bjekstvu od 2008. godine i vjeruje se da živi u Hrvatskoj.
 
Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške tjelesne povrede.
 
Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.
 
Osuđen zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.
 
On je odmah poslije udesa pobjegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.
 
Poslije tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.
 
Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobjegao.
 
Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu radi sprovođenja krivičnog postupka.
 
Nova poternica se raspijuje radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu, piše Blic.
 
Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je prije dvije godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )