Foto: Srpskainfo/CLIVE ROSE/POOL/EPA

Aktuelni strateg Totenhema Žoze Murinjo kaže da je imao dosta uticaja na to da danas klubovi za trenere imenuju ne toliko poznata fudbalska imena.

Portugalski stručnjak nikada nije bio vrhunski fudbaler, ali je napravio ogromne uspjehe kao trener i kaže da je na taj način otvorio vrata mnogim “anonimusima”.

– Prije 20-30 godina za trenere su uzimana smao velika imena, bivši igrači, a sada je malo drugačije. Vremenom ljudi koji steknu akademsko obrazovanje i kombinuju ga sa fudbalskim aktivnostima, a nije neophodno da budu vrhunski igrači, mogu da uspiju u trenerskom poslu – rekao je Murinjo te dodao:

– Danas svako dijete koje voli fudbal, ali nema puno talenta da bi preraslo u vrhunskog igrača, svaki učenik koji je izabrao drugačiji put i počeo da se bavi sportskim naukama i fudbalskim aktivnostima može biti jednako dobar, ako ne i bolje od bilo kog drugog. Svojevremeno sam se suočio sa takvom preprekom, sada ona više ne postoji. Da budem iskren, smatram to svojom zaslugom.

U karijeri Murinjo je osvojio 33 trofeja, uključujući dva pehara Lige šampiona, a četiri puta je proglašen za najboljeg svjetskog trenera.


 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )