Foto: null
Prije nego što počenemo učiti nova,egzotična jela,da bismo postali pravi kuhari,potrebno je da naučimo jela koja se vežu za našu domovinu Tradicionalna dolma.
Način pripremeOko kilogram luka, našeg domaćeg, sitnijeg, operete i nožem ravno odrežete sa strane gdje su sitne žilice, računajući da ćete tu dolmiti luk. Odsječete i "repić" luka.U šerpu naspete litar vode i malo limuna ili jabukovog sirćeta. Kada prokuha ubacite luk. Nek se kuha da odmekne, da bi se mogli slojevi vaditi. Fil-dolma: 350-400g mljevenog junećeg ili jagnjećeg mesa, jedno jaje, kašika paradajz pirea, šolja rize, aleve paprike pola kašike, malo bibera, soli sa začinskim povrćem i pola kašike suhog peršuna. Smjesu dobro umijesiti. Filovati luk koji smo razdvojili i redati u dublju tepsiju srednje veličine. Ja često dodam i neku sitnu papriku koju isto nafilujem. Zaliti vodom, posuti uljem, alevom paprikom, malo soli sa začinskim povrćem, suhim sitnim i svježim peršunom i biberom. Ovaj put sam urezala i malo crvene slatke paprike. Rernu uključite na 250˘ C i stavite sogan dolmu. Kada se luk skuhao, a vode pola isparilo, polako izvadite tepsiju i zalijte je sa smjesom: istopljeni puter, malo vode i dvije kašike paradajz pirea. Vratiti u rernu da se malo ukrčka. Servirati u manji dublji tanjir, staviti kašiku pavlake ili milerama i ukrasiti sa listićima svježeg peršuna ili celera. |