Foto: Printscreen

Autobus s 20 putnika pao je u rijeku u Sankt Peterburgu, a u nesreći je stradalo najmanje sedam ljudi, javljaju ruski mediji.

Snimak koji kruži društvenim mrežama pokazuje autobus koji se bez kontrole kreće cestom. Krivuda, a potom udara u automobile prije nego što sruši ogradu i pada u Rijeku Moiku.
 
Šest osoba je navodno hospitalizovano, a broj mrtvih trenutno stoji na sedam, iako nisu svi ruski mediji objavili iste podatke.
 
Vozač je navodno uhapšen i odveden na ispitivanje u policiju, a vlasti kažu da još pokušavaju utvrditi što se dogodilo.

Autobusu u rijeci pritrčali su spasioci koji su kroz krov pokušavali izvući unesrećene. Navodno su kroz otvor krova izvukli osam ljudi, prenosi Index. Drugih deset izašlo je samostalno, a zatim su ih pokupili spasilački čamci. Ruski mediji navode da je vozač pokušao pobjeći, ali je uhvaćen. Ruski mediji izvijestili su da nakon munjevite akcije spašavanja niko nije ostao u autobusu.

Uprkos tome, pretraga rijeke je i dalje u toku. Vlasti nisu rekle koliko je ljudi bilo u autobusu, ali ruski mediji pozivajući se na svjedoke saopštili su da je bilo oko 20 putnika. Svjedoci su sugerisali da je autobus bio neispravan, što je uzrokovalo bizaran sudar. Prema izvještajima, udario je u SUV prije nego što je pao u rijeku. Guverner Sankt Peterburga Alexander Beglov rekao je da je u toku multiagencijska operacija koju on osobno koordiniše.

Dodao je da se žrtvama nesreće pruža brza pomoć. Gradski odbor za saobraćaj saopštio je da je vozač autobusa izgubio kontrolu pri skretanju iz ulice Bolshaya Morskaya na most Potseluev Kissing. "Autobus se okrenuo, probio je ogradu i pao u vodu.

Zaposleni Ministarstva za hitne situacije i hitna pomoć rade na mjestu događaja", navodi se i dodaje da su na mjesto događaja upućeni i predstavnici prevoznika te vodstvo odbora. "Svim unesrećenima bit će pružena potrebna pomoć", dodaje se u saopštenju. Svjedok je rekao da su vidjeli kako je autobus skrenuo prije sudara. " Počeo je udarati automobile koji su bili parkirani. Sve se dogodilo brzo", rekao je muškarac. "Vidio sam trenutak kada je autobus udario u auto, okrenuo se i počeo padati. Autobus je krenuo bočno, razbio rubnik, razbio ogradu i pao na bok", dodao je svjedok. "Vozač autobusa, prilikom skretanja iz ulice Bolshaya Morskaya na Potselujev most, izgubio je kontrolu, autobus se okrenuo, probio ogradu i pao u vodu", kazao je drugi svjedok.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )