Foto: RSE

Odnosi Kine i Sjedinjenih Država pretvaraju se u začarani krug odmazdi u kojem su se novinari našli u unakrsnoj vatri, ocjenjuju svjetski mediji navodeći da su Sjedinjene Države u ponedjeljak saopštile da smanjuju broj kineskih državljana koji u SAD rade za velike kineske državne medije kako bi se osvetile Pekingu zbog "dugogodišnjeg zastrašivanja i maltretiranja novinara". Odluku Stejt departmenta kineske vlasti opisuju kao ozbiljno narušavanje bilaterarnih odnosa najavljujući kontramjere.

Novinari u unakrsnoj vatri

Novo pravilo moglo bi prisiliti 60 kineskih državljana da napuste SAD, u kampanji "milo za drago" između Vašingtona i Pekinga u kojoj su se novinari našli u unakrsnoj vatri, ocjenjuje Njujork tajms (The New York Times) dodajući da je strateško rivalstvo između dvije zemlje do sada uključivalo trgovinsku, vojnu i sajber sigurnosnu konfrontaciju, te napetosti oko ljudskih prava i epidemiju korona virusa.


Administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) u ponedjeljak je ograničila broj kineskih građana koji mogu raditi za pet kineskih medijskih organizacija u Sjedinjenim Državama, koje je, ističe list, Stejt department okarakterisao kao propagandne jedinice koje kontoliše vlada u Pekingu.


Potrebno je da do 13. marta, kada odluka stupa na snagu, kineska državna novinska agencija Sinhua, CGTN, Čajna radio (China Radio), Čajna dejli (China Daily) i Pipls dejli (People's Daily) - smanje ukupni broj zaposlenih u Sjedinjenim Državama sa 160 na 100.


Stejt department je insistirao da se time ne protjeruju kineski novinari, kao što je to Peking uradio u februaru s trojicom novinara Volstrit žurnala (Wall Street Journal) dan nakon što je Stejt department saopštio da će pet kineskih medijskih organzacija tretirati kao funkcionere stranih vlada.


Najavljujući protjerivanje američkih novinara, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova citirao je naslov komentara objavljenog u Volstrit žurnalu od prošlog mjeseca, u kojem se Kinu naziva "stvarnim bolesnikom Azije". U članku se kritikovao odgovor Kine na epidemiju korona virusa, naglašava Njujork tajms.


"Čišćenje kuće"

Odluka Trampove administracije o smanjenju broja kineskih državljana koji rade za kineske medije u SAD-u više je odmazda zbog sve većih restrikcija na američke vijesti u Pekingu i "dugotrajani, negativani trend" kineskih vlasti u postupanju sa stranim novinarima, izjavili su zvaničnici Stejt departmenta koji tvrde da protjerivanje američkih novinara iz Kine u februaru nije razlog odluke ali jeste "strašan primjer", piše Volstrit žurnal.


Prema odluci objavljenoj u ponedjeljak, zvaničnici Stejt departmenta rekli su da SAD nije protjerao kineske državljane, već je izdao ograničenja i prepustio kineskim medijskim kompanijama da odaberu hoće li smanjiti broj novinara ili rukovodilaca i drugog osoblja, napisao je Volstrit žurnal. Na pitanje može li ovaj potez pobuditi odmazdu prema američkim novinarima u Kini, zvaničnici su to demantovali rekavši da je u pitanju "čišćenje kuće" i da se ovaj problem trebalo ranije rješavati.


Protjerivanje novinara Volstrit žurnala u februaru bio je prvi put nakon skoro 40 godina da je Peking istjerao toliko novinara istovremeno iz jedne strane medijske organizacije, ističe list.


Komunistička vlada pod predsjednikom Si Đinpingom povećala je aktivnosti policije i cenzuru izražavanja unutar Kine te je nastojala iskoristiti postupke izdavanje viza i akreditacija te policijsko uznemiravanje za zastrašivanje stranih novinara koji rade u Kini, ukazuje Volstrit žurnal. Kako je pooštrila kontrolu kod kuće, kineska vlada je pritisnula državne medije da povećaju svoje prisustvo u inostranstvu da bi promovisali stavove Pekinga i promijenili međunarodno javno mišljenje o Kini.


Američki zvaničnici također ističu da u Kini trenutno radi oko 100 američkih novinara, a suprotno tome SAD je izdao "I" vize predstavnicima stranih medija i njihovoj rodbini za 425 kineskih državljana 2019. godine. Uporedna cifra koliko rodbine prati američke novinare u Kini nije dostupna, ističe list.


Reakcije Pekinga

Opisujući posljednji potez SAD-a kao političko ugnjetavanje kineskih medija, Peking je u utorak nagovijestio da namjerava odgovoriti na mjere Trampove administracije za koje smatraju da "ozbiljno štete bilateralnim odnosima", piše Rojters (Reuters).


Na brifingu u utorak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Liđian rekao je novinarima da se Peking odlučno protivi posljednjim akcijama Vašingtona i da Peking nikada nije ograničio broj američkih medija ili novinara kojima je dozvoljeno djelovati u Kini.


Oštrijom porukom koja je, čini se, prijetila odmazdi, oglasila se glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing na Tviteru. "Sada su SAD započele igru, igrajmo se", napisala je.


Napetosti između dviju supersila eskalirale su od kada je Donald Tramp došao na dužnost prije tri godine, spora oko pitanja koja se kreću od trgovine do optužbi za kinesko špijuniranje u Sjedinjenim Državama i zbog američke podrške Tajvanu, ukazuje Rojters.


Začarani krug odmazdi

Potez Trampove administracije dolazi u vrijeme kada se svijet sprema za potencijalnu globalnu pandemiju korona virusa o kojem su prve informacije ugušene na izvoru u kineskom Vuhanu, dok organizacije za civilna i ljudska prava upozoravaju da bi to moglo dovesti do kontramjera Pekinga, ocjenjuje Tajm (The Time).


Jakiu Vang iz Hjuman rajts voča (Human Rights Watch) smatra da mjere Vašingtona mogu poslužiti Pekingu kao izgovor za dodatno ograničavanje poslovanja stranih medija u Kini, odnosno dovesti do začaranog kruga odmazdi u stilu "milo za drago". Vang smatra da bi američka vlada trebala podržati slobodu štampe na svom tlu umjesto da usvaja autoritarnu taktiku kineske vlade.


Kineski klub stranih dopisnika sa sjedištem u Pekingu objavio je u ponedjeljak izvještaj prema kojem je od 2013. godine iz Kine protjerano devet stranih novinara, među kojima su tri strana dopisnikau februaru – Džoš Čin (Josh Chin), Čao Deng (Chao) i Filip Ven (Philip Wen) iz Volstrit žurnala.


Njihovo protjerivanje imalo je dvostruku svrhu, izjavio je Džejkob Stouks (Jacob Stokes), viši analitičar kineske politike na američkom Institutu za mir u Vašingtonu, rekavši da su ti novinari također pisali teške istraživačke priče o navodnim kršenjima ljudskih prava u Sindžijangu, gdje je Peking pritvorio pripadnike muslimanske ujgurske manjine u kampove i o navodnoj zloupotrebi moći kineskih vođa.


Naredba Trampove administracije kineskim medijskim organizacijama u SAD ukazuje da svjetske ekonomije nastavljaju bitku za globalni uticaj, što utiče na proizvodne lance ospskrbe i tehnologije 5G mobilnih telefona do vodstva međunarodnih organizacija, ocjenjuje Blumberg (Bloomberg).


No, veća ograničenja vjerovatno će doći uskoro, naglašava Blumberg navodeći izjavu neimenovanog visokog zvaničnika Stejt departmenta koji tvrdi da SAD planira ograničiti vrijeme trajanja novinarskih viza kineskim državljanima. To bi odgovaralo tretmanu stranih novinara u Kini koji su ograničeni na samo 30 dana prije nego što zatraže produženje.


Potez bez presedana

Ograničavanje broja osoblja u pet kineskih medijskih kompanija je potez bez presedana američke vlade koji trenutno ne postavlja ograničenja stranim novinarima iz bilo koje druge zemlje koji rade u SAD-u, napisala je u svom komentaru Zaojin Feng, dopisnica BBC-ja u Vašingtonu.


Pet kineskih državnih medija dragulji su kineske propagandne medijske operacije, naglašava Feng dodajući da agencija Sinhua i Pipls dejli u Kini imaju stotine miliona čitataoca, dok Čajna dejli, CGTN i Čajna radio izvještavaju na engleskom jeziku i ciljaju stranu publiku. S druge strane, napominje BBC-jeva dopisnica, Kina već godinama provodi neslužbena vizna ograničenja za strane novinare.


Najnoviji potez SAD-a vjerovatno će potaknuti sve oštriju diplomatsku borbu Pekinga i Vashingtona, s novinarima u unakrsnoj vatri, napisala je. Peking će vjerovatno optužiti SAD za nanošenje štete slobodi štampe, zaključuje Feng napominjući kako je prošlog mjeseca, nakon kritika zbog protjerivanja novinara Volstrit žurnala, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova napisala na Tviteru: "Sloboda štampe? Ne zaboravite kako je Bijela kuća tretirala CNN."

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )