Foto: Kurier.bh

Brukanje Bosne i Hercegovine i neviđeni skandal napravio je oficir iz BiH, koji se zbog nekih svojih uvjerenja odbio rukovati sa ministricom odbrane Austrije, na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage.

Kako je prenio austrijski Kurier, bh. oficir je odbio rukovanje sa ministricom Klaudijom Tanner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima.

Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, a sada se traži i da ministar Zukan Helez ne potpiše ugovor o prijemu u vojnu službu sa ovim kadetom.

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović poručio je da bi bila poslana veoma loša poruka svim međunarodnim partnerima ukoliko bi Zukan potpisao ugovor sa ovim oficirom.

Goganović je rekao da je prije potpisivanja ugovora potrebno obaviti raspravu o ovoj temi na sastanku Stručnog kolegijuma Ministarstva odbrane, gdje bi se čuo i zvanični stav vjerskih službi o ovom pitanju.

Goganović je rekao da se nada da je Helez svjestan ozbiljnosti postupka kadeta koji, ukoliko ne bude sankcionisan, pruža primjer drugim mladim osobama u Ministarstvu odbrane i u Oružanim snagama da se ponašaju na isti ili sličan način, a što sigurno nije u skladu sa NATO standardima, za koje se Helez deklarativno zalaže.

Goganović je naglasio da je ubijeđen da kadet za ovaj svoj postupak ne bi dobio podršku od vojnog muftijstva iz Ministarstva odbrane, jer je godinama na čelu tog ministarstva bila žena Marina Pendeš i da je to predstavljalo problem sa vjerskog aspekta, sigurno bi bilo tema u prethodnom periodu.

“Takođe, podsjetio bih i da je komandant NATO štaba u Sarajevu u prethodnom mandatu bila žena, brigadni general Pamela Mekgaha, uz čiju podršku je učinjen značajan napredak na dostizanju NATO standarda u segmentu rodne ravnopravnosti”, naveo je Goganović.

“Ono što mogu učiniti kao zamjenik ministra odbrane u narednom periodu, jeste da ću pozvati vojnog izaslanika Republike Austrije u BiH na sastanak, da mu prenesem izraze zahvalnosti za podršku koju pružaju Oružanim snagama BiH i uputim zvanično izvinjenje povodom ovog incidenta, a iskreno se nadam da će to učiniti i kolega Helez u ime Ministarstva odbrane kao cjeline”, istakao je Goganović.

On je pojasnio da kadeti koji se školuju na vojnim akademijama drugih zemalja, uključujući i Terezijansku vojnu akademiju u Republici Austriji, potpisuju ugovor kojim se definišu prava i obaveze, pri čemu se kadeti obavezuju da će poštovati pravila i procedure zemlje domaćina, odnosno institucije koja ih prihvata na školovanje.

Goganović je istakao da poštovanje vjerskih prava i sloboda samo po sebi nije sporno i da oni u Ministarstvu odbrane najbolje znaju, jer imaju uspostavljene vjerske službe sve tri konfesije koje su najzastupljenije u BiH, ali korištenje tih prava ne može i ne treba biti u suprotnosti sa kodeksom ponašanja zemlje domaćina.

“Oružane snage BiH trebaju biti multietničke, gdje se poštuju ljudska prava i vjerske slobode, sa ciljem razvoja tolerancije i međusobnog uvažavanja”, ocijenio je Goganović.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )