Foto: APOLONIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zdravlje zuba je i te kako važno, stoga treba voditi računa, posebno kada su navike poput ovih u pitanju.

Za neke od ovih navika vam ne bi bilo ni na kraj pameti da mogu oštetiti zube. Stoga, pažljivo pročitajte tekst, i ukoliko radite neke od ovih stvari, promijenite to kako biste sačuvali zdravlje vaših zuba.

Britanski stomatolog, dr Tarik Idris iz Karisbruk stomatološke klinike u Mančesteru, objasnio je na koji način navike poput pretjeranog trljanja zuba, kupanja u bazenu i muljanja vina u ustima može da ošteti zube, prenosi 24sata.

Grickanje leda iz pića
Krhkost i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se dio zuba jednostavno okrnji. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na gleđi, što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. S druge strane, izdrobljeni led u piću je manje štetan.

Mućkanje vina u ustima
Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ. Takođe, vjerovali ili ne, bijelo vino je u tom slučaju opasnije od crnog, a najgora su gazirana vina, poput šampanjca. Stručnjaci za vina kažu da je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima, kako bi se osjetila prava aroma, ali, ukoliko želite zdrave zube, nemojte to praktikovati.

Plivanje u bazenu
U ovom slučaju za propadanje zubne cakline mogu biti krive kemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno klor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.

Previše trljanja zuba tokom pranja
Pranje zuba dva puta dnevno, ujutru i uveče prije spavanja, sasvim je dovoljno, smatra dr Idris. Sve više od toga samo može napraviti veću štetu nego korist. Takođe, pranje zuba odmah nakon obroka ili pijenja gaziranih sokova samo će više oštetiti gleđ, jer je kiselina u ustima visoka, pa je gleđ zbog nje osjetljivija nego inače. Bolje je pričekati najmanje sat vremena nakon jela i pića, jer će do tada pljuvačka neutralisati tu kiselinu, prenosi Magazin Novosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )