Foto: Pexels
Banane možemo jesti kao užinu, a može biti i sastojak voćnim salatama, kolačima kao i smutijima.
Međutim, da li ste znali da njene kore po ljuštenju ne morate da bacate jer su i one korisne?
Da, ujedno vam mogu i uštedejti novac, ali i vrijeme. U pitanju je pomoć u njegovanju biljaka.
Kore od banane sadrži kalcijum, magnezijum, sumpor, kalijum, fosfor i pune su hranljivih materija koje mogu da pomognu u razvoju biljaka. Sljedeći put ih nemojte bacati, već uradite sljedeće.
Napravite tečno đubrivo
Isijecite koru od banane, stavite je u činiju i prelijte vodom. Potrebno je da ih ostavite tako od dva do tri dana, uz povremeno miješanje. Potom je dovoljno samo da procijedite tečnost i kasnije je koristite za zalivanje biljaka. Možete je sipati u flašu sa raspršivačem i prskati po listovima biljaka kako biste spriječili pojavu lisnih vaši.
Domaće đubrivo sa sporim oslobađanjem
Isijecite koru od banane, poređajte na poslužavnik i ostavite da se osuši na suncu ili u rerni na niskoj temperaturi. Kada se dobro osuši, možete da je izmrvite ili sameljete i ubacite u saksiju zajedno sa baštenskom zemljom.
Koristite kao malč
Malč pomaže u poboljšanju kvaliteta zemljišta, piše "Brisbane.qld.gov.au", obezbjeđujući dom za insekte pogodne za biljke kao i zadržavanje vlage do 70% od one zemlje koja nema malč. Tako kore od banane možete da stavite direktno na dno saksije, a kako se razgrađuje, oslobađaće hranljive materije u tlo vaših biljaka, prenosi Ona.rs.