Foto: pixabay
Način života i ishrana značajno utiču na to koliko vas imunološki sistem može zaštititi od bolesti i koliko brzo se oporavljate. Osim spavanja, vježbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranjivih sastojaka u hrani koju jedete može uvelike uticati na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti.
“Uobičajeni način ishrane voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina, orašastih plodova i sjemenki održaće vaš imunološki sistem nesmetano kako bi vas zaštitio kada vam je najpotrebnije”, kaže nutricionistica dr. Margie Saidel za RS.
Naravno, postoji niz namirnica i pića koje imaju vrlo nisku hranjivu vrijednost, a pretjerano uživanje u njima usko je povezano s gojažnošću, dijabetesom i drugim hroničnim bolestima. Prema Saidel, ta ista hrana može ugroziti vaš imunološki sistem i njegovu sposobnost da vas održi zdravima.
Jednostavno rečeno, od loših prehrambenih navike možete se razboljeti, a evo što treba izbjegavati kako biste poboljšali sposobnost svog tijela da izbjegava bolesti i upale:
1. Gazirani sokovi
“Gazirana pića zaslađena šećerom ne donose ništa osim praznih kalorija iz šećera”, objašnjava Saidel.
Osim što doprinose gojaznošću i s njima povezanim hroničnim bolestima koje su povezane s potisnutim imunološkim sistemom, prekomjerna konzumacija šećera takođe može povećati upalu i ugroziti sposobnost borbe protiv bolesti, prenosi 24sata.
2. Alkoholna pića
Na dugi spisak razloga za smanjenje unosa alkohola dodajte oslabljeni imunološki sistem.
“Prekomjerno pijenje može dovesti do smanjenja sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv bolesti, a može vas učiniti i osjetljivima na upalu pluća i drugih plućnih stanja, sporije zacjeljivanje rana i spori oporavak od bolesti”, kaže Saidel.
3. Smrznuta hrana
Ovo se prvenstveno odnosi na gotove smrznute obroke, jer za razliku od brzo smrznutog povrća, oni ne sadrže gotovo nikakve nutrijente, već isključivo prazne kalorije. Iako u užurbanoj modernoj svakodnevici svi češće posežemo za ovakvim bržim rješenjima, uvijek je zdravije ispeći jaje nego pripremiti gotov obrok u mikrovalnoj ili pećnici, objašnjavaju stručnjaci.
“Sadržaj natrija, šećera, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata visok je, s malo hranjivih sastojaka i vlakana”, objašnjava Saidel.
To nije nuklearna fizika – cjelovita neprerađena hrana pojačaće imunitet.