Foto: Pexels/Ilustracija

Često se priča i piše o tome koliko je san važan, ne samo za odmor, već i za funkcionisanje cijelog organizma, a znamo i koje su moguće posljedice nedostatka sna.

Ne samo da, ukoliko ne spavate dovoljno, to može negativno da utiče na pamćenje, koncentraciju i raspoloženje, već nedostatak sna povećava i rizik od depresije, gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.
 
Na sreću, postoje potpuno prirodna i jednostavna rješenja, koja mogu da pomognu u poboljšanju sna. Štaviše, većina ljekara će nas posavjetovati da prvo na taj način pokušamo da pomognemo sebi, pa tek da onda eventualno pribjegnemo antidepresivima i sličnim lekovima.
 
Kada su prirodna rješenja u pitanju, mlijeko je definitivno jedno od najefikasnijih.
 
Fizički aktivnim osobama će proteini iz mlijeka dobro doći, jer se sporo razgrađuju i na taj način hrane mišiće, a ne masno tkivo.
 
Još jedan napitak koji je dobro popiti prije spavanja i koji rješava problem nesanice jeste šolja toplog čaja od kamilice.
 
On djeluje poput sredstva za smirenje. Podstiče stvaranje glicina - neurotransmitera koji opušta nervni sistem i djeluje poput blagog sedativa.
 
Takođe, čaj od kamilice reguliše i tjelesnu temperaturu i tako nam pomaže da brže i lakše zaspimo.
 
Prije spavanja nije preporučljivo piti voćne sokove, osim jednog – soka od grejpa.
 
Decilitar prirodnog soka od grejpa može pomoći da i noću sagorite masnoću iz tijela. Ovaj napitak reguliše biološki dnevni ritam i pomaže u sagorevanju masti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )