Foto: pixabay

Kako priprema kolača često zahtijeva znatan broj sastojaka i izdvojenog vremena, u nastavku donosimo tri recepta za koje je potrebno izdvojiti minimum truda i manje od 30 minuta.

Čokoladni kolačići bez brašna
 
Čokoladni kolačići bez brašna hrskavi su i prhki, a potrebno je samo nekoliko minuta da se naprave. Pripremaju se bez brašna zbog čega su malo krhkiji od prosječnog keksa jer im brašno inače daje strukturu.
 
Ono što ostavlja dojam jeste hrskava struktura u kombinaciji sa ukusnim punjenjem u sredini.
 
Sastojci:
 
3 šolje šećera u prahu, 2/3 šolje nezaslađenog kakao praha, 1/4 kašičice soli, 3 velika bjelanjka (sobne temperature), 2 kašičice ekstrakta vanilije, 1 kašičica espresso praha (nije obavezno), 2 šolje komadića tamne čokolade.

Priprema:
 
Prethodno zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Ovi su kolačići prilično veliki, pa ih je potrebno peći u serijama ili koristiti dvije posude.
 
U velikoj zdjeli prosijte šećer u prahu, kakao u prahu i so. Dodajte bjelanjke, ekstrakt vanilije i komadiće čokolade. Miješajte dok se ne sjedini.
 
Koristeći kutljaču dodajte 6 mjerica na svaki lim za pečenje. Pecite 11-13 minuta dok vrhovi ne počnu pucati.
 
Pustite da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa jer su krhki i mogu se lako slomiti (također zbog veličine).
 
Red Velvet kolač iz mikrotalasne pećnice
 
Navedeni sastojci potrebni za ovaj kolač "iz šolje" dovoljni su za tri osobe, a pečenje traje svega jednu minutu u mikrovalnoj pećnici.
 
Sastojci:
 
Za tijesto: ½ šolje šećera, 7 kašika brašna, 3 kašike kakao praha, ¼ kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice sode bikarbone, ¼ kašičice soli, 1 jaje, ¼ šolje mlijeka, 2 kašike ulja, ½ kašičice ekstrakta vanilije, 2 kašike vode, 1 kašika crvene boje za hranu
 
Za glazuru: 4 kašike putera (sobne temperature), 2/3 šolje šećera u prahu, 1 kašičica mlijeka
 
Za čokoladni preliv: 1/4 šolje tamne čokolade, 1-2 kašičice mlijeka.

Priprema:
 
U manjoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za kolače. Dodajte vlažne sastojke, miješajući dok se ne sjedine. Jako podmažite tri velike šolje i ravnomerno rasporedite tijesto po šoljicama (oko 1/2 šolje svakog).
 
Svaku šolju stavite u mikrovalnu pećnicu najviše na 1 minut. Izvadite iz mikrovalne i lagano protresite da se kolač odvoji od šolje. Preokrenite šolju na ploču ili dasku obloženu papirom za pečenje. Kolač bi trebao odmah ispasti. Ponovite s preostalim šoljama, a zatim stavite u zamrzivač na 5 minuta ili dok se kolačići ne ohlade na sobnu temperaturu.
 
Dok se kolači hlade, napravite glazuru. Kombinujte sve sastojke i izmiješajte mikserom dok ne postane svijetla i pahuljasta, oko 1 minut. Izvadite kolače iz zamrzivača, prerežite na tri dijela pa između slojeva premažite glazurom.
 
Otopite čokoladu i mlijeko u mikrovalnoj pećnici (oko 15 sekundi) pa prelijte preko kolača.
 
Pločice od kokosa
 
Za pripremu zdravih pločica od kokosa nije vam potrebno mnogo vremena niti sastojaka, a ne zahtijevaju ni pečenje.
 
Sastojci:
 
3 šolje isjeckanog nezaslađenog kokosa, 1 šolja rastopljenog kokosovog ulja, 1/4 šolje javorovog sirupa, 1-2 šolje komadića čokolade po izboru

Priprema:
 
Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli dodajte sve sastojke osim čokolade i dobro promiješajte. Od tijesta oblikujte 12 pločica te ih ostavite u frižideru ili zamrznite 20ak minuta, da se stegne.
 
Otopite komadiće čokolade i pojedinačno umočite svaku kokosovu pločicu u otopljenu čokoladu dok se ne premaže ravnomjerno. Ponavljajte dok sve dok ne budu podjednako premazani. Stavite u frižider dok se čokolada ne stegne.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )