Foto: Pexels (ilustracija)

Često, zbog manjka vremena, ne obratimo pažnju na neke, naizgled bezazlene, simptome. Iako nisu uvijek alarmantni, postoje tri simptoma koja zahtjevaju posjetu ljekaru.

Prekomjerno znojenje
 
Znojenje je najčešće posljedica toplote, međutim može biti uzrokovano i anksioznošću, menopauzom, nekim lijekovima, niskim šećerom u krvi i konzumiranjem alkohola. Javlja se i kod stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitnom žlijezdom i poremećaji nervnog sistema. Noćno znojenje može biti posljedica i infekcije, i, u rijetkim slučajevima, nekog oblika raka.
 
Zujanje u ušima
 
Tinitus ili zujanje u ušima uglavnom je bezopasna pojava koja prolazi sama od sebe. Međutim, ukoliko potraje, poželjno je da provjerite nivo šećera u krvi, nivo hormona štitne žlijezde, mogući nedostatak gvožđa ili mogućnost multiple skleroze. Takođe, tinitus može biti simptom moždanog udara, ali tada se javlja u kombinaciji sa drugim simptomima, kao što su slabost ili utrnulost lica, teška vrtoglavica ili iznenadan gubitak sluha.
 
Oticanje nogu
 
Otekle noge mogu biti posljedica vrućine ili dugog sjedenja, međutim mogu biti i predznak nečega ozbiljnijeg. Otok nogu najčešće je uzrokovan nakupljanjem tečnosti, gojaznošću, trudnoćom, uzimanjem određenih lijekova ili prevelikom količinom soli u ishrani. Takođe, nakupljena tečnost može ukazivati na probleme sa srcem, bubrezima ili jetrom. Ukoliko je otok praćen crvenilom, i to na samo jednoj nozi, obavezno se obratite ljekaru, piše index.hr.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )