Foto: unsplash.com

Mnogo je sastojaka koje možete dodati u kafu kako biste je učinili ukusnijom, ali i pridonijeli da ovaj napitak blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Nutricionisti često upozoravaju na mnoge popularne aditive poput vještačkog šećera i namaza s visokim udjelom šećera koji će kafi dati bolji ukus, ali itekako mogu ugroziti liniju.
 
Međutim, postoji nekoliko začina koji zapravo mogu pomoći u bržem i lakšem mršavljenju i podsticanju metabolizma. To su cimet, kurkuma i kajenska paprika, piše Shefinds.com.
 
Cimet
 
Ako ste ljubitelj slatkog, ne morate se neminovno odreći slatkiša da biste smršavili. Premda svakako trebate smanjiti unos slatkiša, cimet je odličan sastojak koji možete dodati svojoj jutarnjoj šoljici kafe.
 
Stručnjaci kažu da ovaj ukusni začin može da podstaći vaš metabolizam, prenosi Glossy.
 
Crna kafa ima brojne zdravstvene dobrobiti, no ona s dodatkom cimeta prava je blagodat za tijelo. Stručnjaci objašnjavaju da cimet poboljšava inzulinski odgovor, a osim toga začin ima protivupalna svojstva.
 
Kurkuma
 
Postoji još jedan začin protiv upala koji možete dodati u kafu svaki dan kako biste pokrenuli svoj metabolizam.
 
U pitanju je kurkuma. Ovaj začin jarke boje sadrži protivupalni sastojak koji se zove kurkumin, a koji ubrzava metabolizam.
 
Začini koji sadrže kurkumin imaju termogeni učinak na tijelo i dovode do toga da tijelo proizvodi više toplote, čime se sagorijeva više kalorija.
 
Osim toga, kurkuma je prepuna antioksidansa koji mogu pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja.
 
Kajenska paprika
 
Kajenska paprika takođe je odličan začin za ubrzavanje metabolizma i pomaže kod mršavljenja. Ovaj začin ima jedinstveni ukus koji je blago sladak.
 
On sadrži materiju koja se zove kapsaicin, a otkriveno je da kapsaicin ima termogeni učinak što znači da može privremeno povećati metabolizam i pomoći sagorjeti više kalorija, piše Zadovoljna.rs.
 
Suzbijanje apetita i oksidacija masti takođe su važne stvari koje treba imati na umu kada je u pitanju kajenska paprika koja pomaže u mršavljenju i bržem metabolizmu. On jednostavno suzbija želju za slatkim što dovodi do manjeg unosa kalorija.
 
Takođe, može povećati osjećaj sitosti, potencijalno pomažući u kontroli tjelesne težine.
 
Dodajte prstohvat kajenske paprike u jutarnju kafu i ne samo da će vas razbuditi, već će vam pomoći da iz hrane izvučete maksimum hranjivih materija koje su vam potrebne tokom dana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )