Foto: Pixabay

Prašina koja se nakuplja na listovima biljaka rezultat je prljavog vazduha iz prostorije, a kako ne bi oštetili biljku ukoliko pokušate da je uklonite, donosimo nekoliko savjeta kako se što jednostavnije riješiti prašine s vaših omiljenih sobnih ukrasa.

Operite ih u kadi
Pranje kućnog bilja u kadi je najjednostavnije, ali pritom je važno zaštititi zemlju biljke. Zemlju zato prekrijte folijom, a zatim operite listove. Biljku nakon toga ostavite u kadi da se ocijedi, a potom je lagano protresite kako bi se riješili viška vode s listova. Isto možete da uradite i pod slavinom.
 
Koristite raspršivač
Osim što je raspršivač odličan alat s pomoću kojeg ćete biljci pružiti dovoljno vlage, on je i odličan način kako biljku brzo očistiti od prašine.
 
Čistač prašine
Osim čistača prašine uvijek možete uzeti i običnu krpicu ili sunđer kojim ćete lagano preći preko listova biljke.
 
Kiša
Ukoliko je dovoljno toplo, sobnu biljku možete iznijeti na kišu i ostaviti da ona počisti biljku za vas. Ipak pripazite, neke biljke nisu ljubitelji tuširanja, a među njih spadaju one sa šiljastim listovima, prenosi Krstarica. 
 
Osim pranja biljke, potrebno je izvaditi otpalo lišće iz posude jer ono može sadržavati bakterije koje će joj naštetiti. Takođe, redovo provjeravajte zemlju kako je ne bi napale različite bube, a moguće ih je uočiti i prilikom pranja u kadi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )