Foto: glassrpske

S dolaskom hladnijeg vremena jedno od neugodnih iznenađenja je i zaleđena brava na automobilu. Evo kako to riješiti.

Na tržištu postoje različiti sprejevi i tečnosti specijalno dizajnirani za odmrzavanje brava. Ovi proizvodi obično sadrže sastojke poput alkohola koji pomažu u brzom odmrzavanju zaleđenih brava. Naprskajte proizvod prema uputama na pakiranju i sačekajte nekoliko trenutaka prije nego što pokušate otvoriti bravu.
 
Toplota i sušenje
 
Jednostavan način za otvaranje zaleđene brave je usmjeriti toplotu prema njoj. Možete koristiti fen za kosu, ključ lagano zagrijan upaljačem ili čak topli zrak iz ispušnog sustava automobila. Ova metoda također pomaže u sušenju brave kako biste spriječili ponovno zamrzavanje.
 
Sredstvo za sve
 
U nekim situacijama, klasična metoda ubacivanja ključa i okretanja može biti efikasna. Lagano tapkajte po bravi da biste uklonili eventualne ledene naslage, a zatim pažljivo ubacite ključ i pokušajte ga okrenuti. Ako ovo ne upali, od pomoći može biti podmazivanje ključa ili direktno prskanje brave sredstvom VD-40.
 
So ili alkohol na djelu
 
Posipanje soli ili prskanje alkohola na zaleđenu bravu može pomoći u otvaranju. Ove supstance snižavaju tačku smrzavanja, čineći vodu manje sklonu zaleđivanju. Od pomoći mogu biti i sredstva za suho pranje ruku s visokim uđelom alkohola. Nanesite gel na ključ, stavite ga u bravu i sačekajte par minuta da alkohol otopi naslage, a zatim lagano pokušajte otključati vozilo. Ipak, budite oprezni s količinom kako biste izbjegli oštećenje brava.
 
Prevencija za hladne dane
 
Da biste izbjegli ponovno zaleđivanje, razmislite o preventivnim mjerama. Koristite posebne sprejeve protiv zamrzavanja brava, redovno podmazujte brave ili pokrivajte vozilo kada je moguće.
 
Zaleđena brava može biti izazov, ali uz ove savjete, možete je brzo i sigurno otvoriti. Ako ipak ne uspijete da se izborite s ovim problemom, najbolje je da pozovete auto bravara.
 
Važno je izbjegavati grubo pokušavanje otvaranja kako biste spriječili oštećenje bravice ili ključa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )