Foto: undefined

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump danas se vratio na YouTube i Facebook, društvene mreže koje je koristio za politički uspon sve do zabrane 6. januara 2021., kada su njegovi sledbenici napali Kapitol.

U postu na Facebook profilu i YouTube kanalu, pod naslovom "VRATIO SAM SE", objavio je CNN-ov video u kojem je proglašen predsjednikom 2016. nakon pobjede nad Hillary Clinton. Video završava scenom u kojoj piše "Trump 2024".
 
"Oprostite što ste čekali", kaže Trump na snimci.


YouTube mu danas vratio kanal, Facebook i Instagram početkom godine
YouTube je vratio Trumpov kanal ranije danas, a Facebook i Instagram početkom godine. Profil na Twitteru obnovio mu je u novembru 2022. novi vlasnik platforme Elon Musk, no Trump još nije tvitao.

Trump je svoju predsjedničku kampanju 2016. temeljio na društvenim mrežama. Povratak mu daje alate za prikupljanje novca i komunikaciju sa 146 miliona pratioca na tri najveće platforme u vrijeme kada kreće u novu trku za predsjednika 2024.
 
"Pažljivo pratimo rizik od izbijanja nasilja i istovremeno pružamo biračima priliku da čuju predizborne poruke glavnih kandidata", objavio je YouTube, obrazlažući odluku o vraćanju kanala.
 
YouTube je zabranio Trumpa 2021. zbog kršenja pravila platforme, odnosno poticanja na nasilje kada su njegovi pristaše upali na Kapitol dok je parlament potvrđivao pobjedu Joea Bidena na izborima 2020.
 
Protivnici njegova povratka na društvene mreže ukazuju na Trumpove poruke na platformi Truth (Istina), koju je osnovao krajem 2021. i na kojoj ga prati pet miliona ljudi, kao dokaz da i dalje predstavlja rizik zbog kojeg je uklonjen s najvećih mreža.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )