Foto: Nezavisne

Kantonalni sud u Zenici osudio je prvostepenom presudom Canera Taylana, turskog državljanina nastanjenog u Zenici, na 32 godine zatvora jer je prošle godine ubio Ramiza Odobašića i Arslana Mujića, Zeničane koji su bili trgovci devizama od kojih je uzeo veću količinu novca.

Prema presudi Taylan je 13. januara prošle godine oko devet časova  dogovorio veću razmjenu novca sa R.O., koji se bavio nelegalnom prodajom deviza. Po unaprijed pripremljenom planu pripremio je nož koji je istog dana ponio sa sobom i stavio ga u najlonsku vrećicu u kombi.
 
Telefonski je dogovorio sastanak sa R.O. u ulici Safvet bega Bašagića u Zenici, a kada su došli R.O. i A.M., ušli su u kombi, te su se uputili prema neuređenom parkingu u ulici Nikole Tesle, gdje je optuženi zaustavio kombi i uzeo unaprijed pripremljeni nož.
 
Najprije je Mujiću, koji je sjedio na prednjem sjedištu u sredini vozila zadao jedan ubod oštricom sječiva noža u predjelu prednje strane grudnog koša, probijajući prednju stranu srčane kese, zatim jednu ubodnu-reznu ranu desne šake i dvije plitke rezne rane, a sve te rane su uticale na smrtni ishod oštećenog .
 
Nakon toga je Odobašiću koji je sjedio na sjedištu uz desna vrata kombija najprije zadao oštricom sječiva jedan ubod u predjelu vrata u nivou grkljana, načinivši otvor u koži dubine oko 4,5 cm, koji se nastavlja kroz meka tkiva vrata presijecajući gornji dio lijeve karitoidne arterije.
 
Zatim optuženi izlazi iz vozila dolazi do suvozačevih vrata, gdje se nalazio Odobašić koji u tom trenutku pokušava izaći iz vozila, te mu zadaje još tri uboda nožem u vrat nanoseći mu ubodne rane dužine 2,2 cm, 3,8 cm i 1,2 cm, a nakon toga i udarcima nožem jednu ubodnu ranu s desne strane vrata, kao i dvije rezne rane na tjemenu glave
 
Odobašić je uspio izaći iz vozila te je pao u neposrednoj blizini vozila na zemlju, a  Taylan mu je zadao još jedan udarac nožem nanijevši mu ubodno reznu ranu stomak, nakon čega je nastupila nasilna smrt.
 
Nakon što je od Odobašića uzeo torbicu u kojoj se nalazilo oko 3.350 KM, okrenuo se prema vozilu kako bi uzeo i torbicu s novcem od Mujića. Međutim, teško povrijeđen Mujić uspio je izaći iz vozila i sakriti se u dvorište jedne kuće u neposrednoj blizini lokacije kombija,  gdje je preminuo uslijed povreda.
 
Taylan je potom pobjegao i ostavivši svoje vozilo na lokalitetu Grablje, u Busovači. Nakon opsežne potrage uhapšen je naredni dan.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )