Foto: Printscreen/X

Članovi najvećeg plemena na svijetu sa kojim se nije stupilo u kontakt, snimljeni su u peruanskom dijelu Amazona svega nekoliko kilometara od lokalnog sela.

Ove nevjerovatne snimke plemena Mashco Piro naroda objavila je britanska organizacija Survival International, pozivajući na hitno zabranjivanje sječe prašume u Južnoj Americi koja je od izuzetne vrijednosti za cijelu planetu.

Oko 50 članova plemena istraživači su snimili nedaleko od sela u Monte Salvadu u jugoistočnom Peruu, ali nisu samo njih - grupica od 17 članova plemena Yine s kojima su naučnici već stupili u kontakt nalazili su se pak nedaleko od Sela Puerto Nuevo.

 

Njihov jezik zapravo je sličan onom Mashco Pira, a već su ranije rekli istraživačima kako su ljudi zbog prisutnosti drvosječa u Amazoni.

Ovakav njeverovatan snimak zapravo je crveni alarm za zaustavljanje sječe šume.

Kako se navodi, firme su dosad već napravile puteve od 200 kilometra kako bi mogli nesmetano da sijeku šume, a uprkos tome što jamče sigurnost i etičnost svog rada, peruanska vlada priznala je kako se siječe šuma unutar teritorija plemena, prenosi b92.

 

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )