Foto: srpskainfo.com

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Beču sinoć je održan svečani prijem povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji zajednički obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska.

Prijem su organizovali Ambasada Republike Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Republici Austriji.

Svečanost je prigodnim obraćanjem otvorio ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić koji je naglasio važnost obilježavanja ovog praznika.

Rodić je rekao da 15. septembar ima veliki i simbolički značaj za srpski narod, s obzirom na to da je na taj dan 1918. godine probijen Solunski front što se ispostavilo kao odlučujući trenutak za slom Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu.

On je pozvao sve građane srpskog porijekla koji žive u Austriji da nastave da obilježavaju ovaj praznik.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je obilježavanje ovog praznika veoma važan korak ka osnaživanju i očuvanju identiteta srpskog naroda, posebno u inostranstvu.

Filipović je naglasio da je uloga Srpske pravoslavne crkve veoma značajna za srpski narod jer se kroz nju njeguju tradicija i identitet, koji predstavljaju temelj za buduće naraštaje.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, srpskih udruženja koja djeluju u Austriji, ugladni privrednici i druge zvanice.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Centralna manifestacija održana je juče na Savskom trgu u Beogradu, a prigodnim programom ovaj praznik je obilježen i širom Republike Srpske.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Republici Srbiji i Republici Srpskoj usvojili su Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )