Foto: pixabay.com

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 585. dan. Nastavljene su žestoke borbe i svakodnevni obračuni dronovima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel pozvao je danas ministre spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanak u Kijevu, što će biti prvi put da do takvog sastanka dođe van granica EU.

Berbok: EU će se prostirati od Lisabona do Luganska
 
Njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok podijelila je svoju viziju EU, za koju se nada da će se prostirati od Lisabona do Luganska, ukoliko Ukrajina vrati kontrolu nad istočnim teritorijama koje su se pridružile Rusiji.
 
U Kijev doputovali šefovi diplomatije iz 23 članice Unije
 
Ministri spoljnih poslova 23 članice Unije doputovali su danas u Kijev radi neformalnog sastanka Evropskog savjeta na nivou šefova diplomatije, dok su četiri članice poslale zvaničnike nižeg ranga, javio je Si-En-En.
 
U izvještaju se navodi da Švedsku i Letoniju predstavljaju državni sekretari, da je Poljska poslala zamjenika ministra, dok je iz Mađarske stigao zamjenik državnog sekretara, prenio je TASS.
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj potvrdio je ranije danas da će se održati neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Unije u Kijevu.
 
On je naglasio da se radi o prvom takvom sastanku izvan granica EU i dodao da ne treba očekivati bilo kakve praktične rezultate.
 
Peskov: Apsurdno nazivati evropske političare proruskim
 
Svakog političara koji se brine za suverenost svoje zemlje sada apsurdno nazivaju "proruskim", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
On je komentarisao parlamentarne izbore u Slovačkoj, na kojima je tokom vikenda pobijedila stranka Roberta Fica SMER-SSD i osigurala 42 poslanička mjesta u Parlamentu.
 
"Brojne političare u Evropi nazivaju `proruskim`. Zapravo, sada smo u situaciji u kojoj se `proruskim` naziva svaki političar u Evropi koji se brine za suverenitet svoje zemlje. To je apsurdno", naveo je Peskov.
 
Na pitanje šta Moskva očekuje od daljih odnosa sa Bratislavom, Peskov je odgovorio da, ako se ne vara, Slovačka mora da prođe proces formiranja koalicione vlasti, javio je TASS.
 
"Generalno, Rusija želi da vidi više političara koji su iskusni, trezveni i imaju tendenciju da realistično pristupaju situaciji. Ostaje da vidimo šta će se sljedeće dogoditi", dodao je Peskov.
 
Borel obećao ''kontinuiranu vojnu podršku'' EU Ukrajini
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel rekao je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao toj zemlji stalnu podršku EU.
 
-'Ukrajini je potrebno više mogućnosti, i to što prije - rekao je Borel na video-snimku koji je objavio na svom nalogu na mreži Iks. On je naveo da je razgovarao ''o kontinuiranoj vojnoj pomoći EU'', tokom prvog ličnog kontakta sa novim ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom.
 
- Pripremamo dugoročne bezbjednosne obaveze za Ukrajinu - rekao je Borel.
 
Evropska odbrambena agencija ranije ove sedmice navela je da je sedam zemalja članica EU naručilo municiju u okviru šeme nabavke kako bi ona hitno bila dopremljena u Ukrajinu, prenosi Rojters.
 
Ukrajina: U napadu naših dronova oštećeni pogoni za proizvodnju raketa u Smolensku
 
Glavna obaveštajna uprava Ukrajine tvrdi da su u napadu ukrajinskih dronova na Smolensk oštećeni pogoni u kojima Rusija proizvodi rakete X-59 i da je zato proizvodnja poremećena. Glavna obaveštajna uprava Ukrajine potvrdila je da su 1. oktobra dronovi napali fabriku aviona u Smolensku i da su tri od četiri bespilotne letjelice pogodile metu, prenosi Unian.
 
Prema podacima Glavne obavještajne uprave Ukrajine, u napadu su proizvodni pogoni fabrike aviona u Smolensku pretrpjeli značajnu štetu.
 
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je ruska PVO oborila tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad Smolenske oblasti. Smolenska oblast nalazi se na zapadu Rusije.
 
Neformalni sastanak šefova diplomatije EU u Kijevu, prvi takav skup van EU
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel pozvao je danas ministre spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanak u Kijevu, što će biti prvi put da do takvog sastanka dođe van granica EU.
 
-Sazivam danas ministre spoljnih poslova EU u Kijevu, na prvi sastanak svih 27 država članica van EU. Budućnost Ukrajine leži u EU - napisao je Borel na svom nalogu na mreži Iks.
 
On je ranije rekao da na tom sastanku ne treba očekivati bilo kakve odluke, jer se radi o neformalnom sastanku, a neformalni sastanci su obično posvećeni dubljim političkim raspravama, a ne donošenju konkretnih odluka. Upitan da li će odluka o dodjeli 20 milijardi evra pomoći Ukrajini biti donijeta na sastanku, on je rekao da će ta odluka biti doneta, ''ali ne mogu da vam kažem da li sledeće sedmice ili sledećeg meseca''.
 
OS Ukrajine: PVO oborila četiri od sedam lansiranih ruskih dronova
 
Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je ukrajinska PVO oborila četiri od sedam bespilotnih letjelica kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu.
 
Uništeni su dronovi tipa Šahed, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Napadi su izvedeni iz pravca jugoistoka.
 
Generalštab Ukrajine:Ruske snage napadale u pravcu Limana, Bahmuta, Marinke i Šahtjorsk
 
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage proteklog dana izvodile napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska.
 
Na Limanskom pravcu ukrajinske snage su odbile ruske napade, kao i kod Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da povrate izgubljenu poziciju u oblasti Andrejevke, prenosi agencija Unian.
 
Dodaje se da su odbijeni i napadi ruskih snaga u oblasti Marinke u Donjeckoj oblasti, kao i u pravcu Šahtjorska.
 
Ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na Melitopoljskom pravcu, kao i ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta, navedeno je u saopštenju generalštaba ukrajinske vojske.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )