Foto: Twitter

Najmoderniji ruski bombarder dugog dometa uništen je u napadu ukrajinske bespilotne letjelice, prema izvještajima koje prenosi BBC.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama koje je analizirao BBC Verify pokazuju kako Tupoljev Tu-22 gori u zračnoj bazi Soltsy-2, južno od St Petersburga.
 
Moskva je rekla da je dron pogođen vatrom iz malog oružja, ali je uspio "oštetiti" avion. Ukrajina nije komentarisala ovaj događaj.
 
Tu-22 može putovati dvostruko brže od brzine zvuka i Rusija ga intenzivno koristi za napade na gradove u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane je u saopćenju objavilo da se napad bespilotne letjelice dogodio oko 10 sati po moskovskom vremenu.
 
Kao lokacija je naveden "vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti", gdje se nalazi Soltsy-2.
 
"Bespilotnu letjelicu detektirala je posmatračka stanica aerodroma te je pogođena vatrom iz malog oružja, saopštilo je ministarstvo.
 
"Jedan avion je oštećen, nema žrtava u terorističkom činu”, navela je ruska vojska.
 
U saopćenju se također navodi da je brzo ugašen požar koji je izbio na parkiralištu aerodroma.
 
Međutim, slike objavljene na platformi društvenih medija Telegram pokazale su veliku vatru koja je zahvatila mlaznjak s prepoznatljivim konusom nosa Tu-22. BBC Verify analizirao je slike i vjeruje da su vjerodostojne.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )