Foto: Press-služba MID RF

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predstavio je novu koncepciju ruske spoljne politike. Kako je naveo, u njoj su Sjedinjene Države direktno označene kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa u svijetu.

U dokumentu se konstatuje nivo međunarodne napetosti bez presjedana u posljednjih deset godina.

"Konstatuje se egzistencijalni karakter prijetnji po bezbjednost i razvoj naše zemlje koje nastaju usljed aktivnosti neprijateljskih država. Kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa direktno su označene SAD i politika Zapada u cjelini usmjerena na maksimalno slabljenje Rusije i okarakterisana kao hibridni rat novog tipa", rekao je ruski ministar.

Logika nove koncepcije spoljne politike odraz je revolucionarnih promjena u međunarodnim pitanjima, rekao je Lavrov.

On je dodao da se u tom dokumentu govori i o najozbiljnijoj strukturnoj perestrojki svjetske privrede.

"U uslovima prijetnji spolja u novoj koncepciji spoljne politike je potvrđeno da je princip nedjeljivosti bezbjednosti moguć ako postoji princip uzajamnosti", rekao je šef ruske diplomatije.

Nova koncepcija spoljne politike podrazumijeva mogućnost uvođenja, kao odgovor, simetričnih ili asimetričnih mjera.

Ona predviđa da se neprijateljski koraci prema Ruskoj Federaciji po potrebi sprječavaju oštrim mjerama.

Rusija se nije izolovala od SAD i Evrope, ali oni moraju da shvate da konfrontacija sa Moskvom nema budućnost, istakao je on.

U koncepciji spoljne politike se uvodi teza o korišćenju Oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanih napada na Rusiju i njene saveznike.

Kao odgovor na neprijateljske aktivnosti Zapada Rusija će braniti svoje pravo na postojanje svim raspoloživim sredstvima.

Odnos Rusije prema drugim državama odrediće njihova konstruktivna, neutralna ili neprijateljska politika, navedeno je u dokumentu.

Kada je riječ o SAD, Rusija je zainteresovana za održavanje strateškog pariteta i mirne koegzistencije.

Za Rusiju ima poseban značaj sveopšte jačanje veza i koordinacija sa prijateljskim suverenim i globalnim centrima snaga - Kinom i Indijom, navodi se u dokumentu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )