Foto: pixabay

Većina jela koje svakodnevno pripremamo zahtjevaju prženje u manjoj ili većoj količini ulja. Bilo da spremate krofnice i uštipke, a da pržite jaja ili dinstate meso, potrebno vam je dosta masnoće. Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa ostatkom ulja nakon pripreme jela?

Većina domaćica prosipa ulje nakon prženja u sudoperu ili u wc šolju. Ipak, nijedna od te dvije opcije nije dobra.
 
Naime, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjim, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja. Još jedan razlog je zagađenje vode, koje ostavlja znatno opasnije u dugoročne posljedice.
 
Mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za rijeke u koje se izliva kanalizacija, piše Stvarukusa.
 
Postavlja se onda pitanje kako se riješiti iskorišćenog ulja?
 
Ukoliko je u tiganju ostalo jako malo ulja, pokupite ga ubrusima koje ćete poslije baciti u smeće. Ako je ipak ostalo znatno više ulja nakon prženja, sačekajte da se dobro ohladi, pa ga preručite u plastičnu flašu, koju ćete dobro zatvoriti kako ulje ne bi iscurilo, i baciti je u kantu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )