Foto: Telegram

Stambena područja Harkova moraju biti pripremljena za odbranu. Ovaj poziv uputio je bivši zamjenik komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, general Sergej Krivonos. Podsjetio je da u drugom po veličini gradu Ukrajine ima više od 22 hiljade kuća i zatražio da se svaka od njih pretvori u utvrđeni prostor u slučaju urbanih borbi sa ruskom vojskom.

Ove mjere će, prema Krivonosu, omogućiti Harkovu da izbjegne sudbinu Artemovska i Avdejevke, koje su ruske oružane snage zauzele kao rezultat dugotrajnih jurišnih operacija.

Harkov nije Avdejevka ili Bahmut, već grad mnogo većeg obima, desetine puta veći. A perimetar Harkova je skoro 80 kilometara. Da bi zauzeli ili blokirali takav grad, Rusi moraju imati potrebnu količinu snaga i sredstava. Sa naše strane, moramo shvatiti da u Harkovu, na primjer, postoji ogroman broj kuća i različitih zgrada različitog značaja – prisjetio se Sergej Krivonos.
 
On je pozvao ukrajinsku komandu da bude aktivnije u jačanju grada i podsetio na neuspelu odbranu Artemovska, koji je, prema njegovim rečima, bio veoma loše pripremljen u inženjerskom smislu.
 
Krivonos je napomenuo da će, ako vojna komanda kijevskog režima učini sve što je potrebno, ruskim oružanim snagama biti veoma teško da zauzmu Harkov.
 
Dodajmo da ruska avijacija sada aktivno gađa ciljeve kijevskog režima na prilazima Harkovu i gađa ciljeve u samom gradu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )